Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

Kontroverzné transportéry nie sú zatiaľ Pellegriniho prioritou, posledné slovo bude mať vláda












BRATISLAVA 16. mája (WebNoviny.sk) - Rozhodnutie o obnove stíhacieho letectva či obstaranie vojenských radarov je podľa predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) oveľa dôležitejšie ako nové transportéry, ktorých obstaranie čelí dlhodobej kritike opozície či bezpečnostných analytikov.

Nové informácie



Pellegrini tiež uviedol, že ide preňho o novú informáciu v prípade preverovania armádnych projektov políciou, chce však klásť otázky kompetentným na Ministerstve obrany SR.

"Ide pre mňa o nové informácie. Budem sa však na to pýtať. Možno práve to, že polícia bude preverovať veci, budú niektoré tvrdenia vyvrátené, pretože ten výsledok vyšetrovania môže byť dvojitý, ale neprejudikujme závery," uviedol Pellegrini po stretnutí s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom.

Dodal, že pri transportéroch typu 8x8 a 4x4, ktoré plánuje obstarať rezort obrany za rekordnú sumu, má ešte kabinet čas. Podľa Pellegriniho tlačí Ozbrojené sily SR topánka v iných oblastiach.

Má to čas



"Dôležitejšie rozhodnutia, čo sa týka vyzbrojovania, bude vláda robiť v oblasti nákupu húfnic a radarov, pretože ja nemôžem tolerovať stav, že už tri alebo štyri roky nie sme schopní ukončiť tender na nákup radarov, a pritom ich potrebujeme pre modernizáciu našich ozbrojených síl. Tam sa musíme pohnúť rázne smerom vpred.

Odporúčame:
Minister Gajdoš vysvetľoval obstaranie transportérov, Galko chce vidieť zoznam firiem

No a potom bude ešte pred letom asi to najvážnejšie rozhodnutie, a to bude, ako sa Slovenská republika postaví k obnove nášho stíhacieho letectva. Rozhodnutie o projektoch 8x8 a 4x4 je až za týmito rozhodnutiami, takže tu máme ešte čas," povedal premiér.

Pellegrini tiež zopakoval základné požiadavky, ktoré musí nová kolesová technika spĺňať. Zároveň doplnil, že posledné slovo o tom, čo rezort obrany nakúpi alebo nenakúpi, bude mať vláda SR.

Dve požiadavky



"Musíme si byť istí, že to, čo ideme nakúpiť, spĺňa dve základné požiadavky. Prvou je to, že to, čo ideme obstarať, je plne v súlade s tým, aké vojenské spôsobilosti v rámci Severoatlantickej aliancie (NATO) musí Slovenská republika plniť.

Druhý predpoklad je, aby sme mali istotu, že kupujeme niečo, čo bude kvalitné a spĺňa tie najvyššie technické požiadavky a nebude po niekoľkých rokoch konštatované nejaké morálne zastaranie výrobku. Musí to byť to najšpičkovejšie alebo najmodernejšie, čo môžeme mať k dispozícii. No a za primeranú cenu, samozrejme," uzavrel Pellegrini.

Podozrenia z korupcie



Informáciu o tom, že polícia preveruje armádne obstarania, priniesol portál denníka Sme. Minister Peter Gajdoš (nom. SNS) reagoval, že jeho rezort bude orgánom činným v trestnom konaní nápomocný a predloží všetky potrebné dokumenty.

Ministerstvo obrany v súčasnosti vyhodnocuje testy prototypu transportéra 8x8, ktorý vyvíjal štátny podnik Konštrukta Defence v spolupráci s fínskou zbrojovkou Patria. Rezort čelí za postup pri obstaraní dlhodobej kritike od časti politickej opozície a bezpečnostných analytikov, ktorí vyčítajú najmä utajovanie dokumentov či podozrenia z korupcie fínskej spoločnosti pri dodávkach vojenskej techniky v iných krajinách.

Ministerstvo obrany všetky obvinenia razantne odmieta, finálny materiál by mal byť vláde SR predložený v priebehu júna 2018. Pri celkovom počte 81 transportérov 8x8 bola odhadovaná cena na viac ako 400 miliónov eur.





Viac k témam: Ministerstvo obrany SR, Miroslav Lajčák, Peter Gajdoš, Peter Pellegrini, transportéry Patria, Vláda SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Kontroverzné transportéry nie sú zatiaľ Pellegriniho prioritou, posledné slovo bude mať vláda © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia