Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Svet

USA prichádzajú s návrhom novej dohody s Iránom, možné zrušenie sankcií má však svoje podmienky












WASHINGTON 21. mája (WebNoviny.sk) - Len krátko po tom, ako americký prezident Donald Trump oznámil, že odstupuje od jadrovej dohody s Iránom, prichádzajú Spojené štáty s náčrtom novej zmluvy, ktorá by mala tú pôvodnú podľa nich nahradiť.

12 bodov zmluvy



Prvé obrysy takejto dohody predstavil v pondelok vo Washingtone americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Irán by sa mal podľa neho zaviazať okrem iného k tomu, že nebude za žiadnych okolností obohacovať urán a že umožní bezpodmienečný prístup medzinárodných inšpektorov "na všetky miesta po celej krajine".

Odporúčame:
Izrael podnikol v Sýrii najväčší útok, zničil sklady zbraní aj centrá iránskej rozviedky

Medzi 12 navrhovanými bodmi budúcej zmluvy, ktoré Pompeo označil za "základné požiadavky" zo strany Spojených štátov, je ešte okrem iného prepustenie všetkých amerických občanov zadržiavaných v Iráne, stiahnutie iránskych síl zo Sýrie a tiež to, že sa Irán prestane vyhrážať zničením Izraela.

Ponúkajú finančnú podporu



Na výmenu Spojené štáty podľa Pompea ponúkajú Iránu okrem iného úplné zrušenie sankcií, obnovenie diplomatických aj hospodárskych vzťahov s touto krajinou a tiež zabezpečenie prístupu k najmodernejším technológiám.

Ak bude Irán súhlasiť s novou jadrovou zmluvou a bude ju dodržiavať, Američania môžu podľa Pompea dokonca finančne podporiť modernizáciu iránskeho hospodárstva a pomôcť pri jeho návrate na medzinárodné trhy.





Viac k témam: Donald Trump, Irán, Izrael, jadrová dohoda, Mike Pompeo, Sýria, USA
Zdroj: Webnoviny.sk - USA prichádzajú s návrhom novej dohody s Iránom, možné zrušenie sankcií má však svoje podmienky © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia