Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Svet

USA a Turecko zmierňujú napätie, dohodli sa na pláne pre sýrsky Manbídž












ANKARA 14. júna (WebNoviny.sk) - Americkí a tureckí vojenskí predstavitelia sa v Nemecku dohodli na pláne pre strategické sýrske mesto Manbídž, ktoré bolo zdrojom napätia medzi oboma spojencami zo Severoatlantickej aliancie.

Odporúčame:
Al-Asad hrozí útokom na kurdský región, Američania by mali podľa neho opustiť oblasť

Turecká armáda vo štvrtkovom stanovisku uviedla, že zástupcovia oboch strán sa 12. a 13. júna zišli v sídle veliteľstva amerických ozbrojených síl v Európe (EUCOM) v Stuttgarte a dohodli sa na "implementačnom pláne pre Manbídž". Žiadne detaily neposkytli. Predpokladá sa však, že Američanmi podporované kurdské milície sa v rámci plánu stiahnu na východ od rieky Eufrat, čo je dlhodobá požiadavka Ankary.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už dávnejšie pohrozil útokom na mesto a vyzval americké jednotky, aby sa odtiaľ stiahli. Američania po boku Kurdov bojovali v Sýrii proti Islamskému štátu a kurdské milície považujú za efektívnych a spoľahlivých spojencov. Turci ich, naopak, označujú za teroristickú skupinu napojenú na kurdských povstalcov bojujúcich v ich vlastnej krajine.





Viac k témam: Islamský štát, Kurdi, NATO, Recep Tayyip Erdogan, Sýria, Turecko, USA
Zdroj: Webnoviny.sk - USA a Turecko zmierňujú napätie, dohodli sa na pláne pre sýrsky Manbídž © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia