Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika Slovenska

Projekt výstavby novej atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach po deviatich rokoch zmrazia












BRATISLAVA 18. júna (WebNoviny.sk) - Projekt nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach zrejme po zhruba deviatich rokoch zmrazia. "Ja si myslím, že otázka nového jadrového zdroja v tejto chvíli nie je aktuálna,“ povedal na medzinárodnom Európskom jadrovom fóre minister hospodárstva Peter Žiga. Dôvodom je podľa neho nízka cena elektriny na medzinárodných trhoch.

Absentuje návratnosť



„Cena elektriny, ktorá je v súčasnosti na trhoch, nedáva ekonomickú návratnosť tomuto projektu. Budeme si musieť počkať na cenu, ktorá bude vyjadrovať návratnosť,“ konštatoval Žiga s tým, že slovenská vláda nemá záujem garantovať výkupnú cenu elektriny vyrobenej v jadrovej elektrárni.

Pre realizáciu projektu nového jadrového zdroja vláda SR v roku 2009 založila Jadrovú energetickú spoločnosť Slovenska (JESS). Majoritným 51-percentným akcionárom sa stal štátny podnik JAVYS. Vláda pod vedením Roberta Fica sa koncom roka 2008 rozhodla, že do projektu zoberie aj českú energetickú skupinu ČEZ, ktorá získala 49 % akcií JESS.

Odporúčame:
Premiér Pellegrini navštívi elektráreň v Mochovciach, ďalšie meškanie odmieta a bude vraj tvrdý

Spoločnosť JESS o úplnom zmrazení projektu zatiaľ hovoriť nechce. „Príprava projektu nového jadrového zdroja v lokalite Jaslovské Bohunice pokračuje podľa aktualizovaného podnikateľského plánu v súlade s dohodou akcionárov. Činnosti zadefinované aktualizovaným podnikateľským zámerom zohľadňujú súčasnú situáciu na trhu s elektrickou energiou,“ povedala pre portál vEnergetike.sk Lenka Huttová, zastupujúca referentku komunikácie a právnych služieb spoločnosti JESS.

Miliónové investície



Zmrazením jadrového projektu, ktorý mal podľa predstáv bývalého premiéra Roberta Fica nahradiť dva v súčasnosti vyraďované jadrové bloky v Jaslovských Bohuniciach, môže prísť pološtátna firma o nemalé peniaze. Podľa zverejnených údajov vo výročných správach spoločnosti JESS sa do projektu preinvestovalo najmenej 27 miliónov eur. Investície išli najmä na výkup pozemkov a na rôzne poradenské služby. Nemalá suma išla aj na vypracovanie správy potrebnej na proces posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA).

Projekt získal od ministerstva životného prostredia v rámci procesu EIA kladné stanovisko pred dvoma rokmi. Podľa v súčasnosti platných zákonov je proces EIA pre daný projekt platný sedem rokov, teda do roku 2023.

Z procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie vyplynulo, že v Bohuniciach by mal vyrásť jeden jadrový rektor generácie III+ s maximálnym čistým inštalovaným elektrickým výkonom do 1 700 megawattov. Podľa investičného zámeru, ktorý bol posudzovaný v procese EIA, sa pôvodne uvažovalo so začiatkom výstavby novej jadrovej elektrárne v roku 2021.

Do trvalej prevádzky mala byť elektráreň uvedená v roku 2029. Životnosť bola naplánovaná na 60 rokov. Výstavba bohunickej elektrárne si mala vyžiadať podľa odhadov spred piatich rokov od 4 do 6 miliárd eur.





Viac k témam: atómová elektráreň, cena elektriny, Jaslovské Bohunice, JAVYS Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, Peter Žiga, Robert Fico, Vláda SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Projekt výstavby novej atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach po deviatich rokoch zmrazia © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia