Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika Slovenska

Firma Ludovika Energy chce štátu predať údaje o výskyte uránu, v prípade dohody stiahne žaloby












BRATISLAVA 18. júna (WebNoviny.sk) - Spoločnosť Ludovika Energy ponúka Slovenskej republike dohodu na odkúpenie primárnych údajov z geologického prieskumu uránovo-molybdénových ložísk pri Košiciach a Spišskej Novej Vsi. Ložiská boli analyzované v rokoch 2005 až 2015 pri celkovej investícii približne 30 miliónov eur.

Záujem zo zahraničia



„Výsledky prieskumu, hmotná dokumentácia (vrtné jadro) či jedinečné výsledky leteckého gamaspektometrického a magnetometrického prieskumu tak môžu byť pod plnou kontrolou štátu,“ uviedol konateľ a majiteľ spoločnosti Ludovika Energy Dušan Obernauer.

Odporúčame:
Firmy z „nitrianskej skupiny“ získali od Transpetrolu zákazky za milióny eur, vyhlásila Remišová

Ak sa firma so štátom dohodne, zaväzuje sa stiahnuť žaloby, ktoré sú aktívne voči Slovenskej republike, a nebude ďalej pokračovať v snahe o získanie prieskumných území v daných lokalitách. Spoločnosť tvrdí, že záujem o odkúpenie dát vrátane žalôb eviduje zo zahraničia.

Zlomok ceny investície



„Rozhodli sme sa prednostne ponúknuť tieto výsledky Slovenskej republike, respektíve Ministerstvu životného prostredia SR. Očakávame odpoveď od ministerstva,“ dodal Obernauer.

Na ložisku pri Košiciach bolo realizovaných 120 vrtov a na ložisku Novoveská Huta 18 vrtov. „Ak Slovenská republika získa od nás dáta, môže ložiská zakonzervovať a bude už len na strategickom rozhodnutí štátu, či niekedy pristúpi k ťažbe, alebo by uránový poklad nechala pod zemou. Naša spoločnosť ponúka štátu dohodu za zlomok ceny z pôvodnej investície,“ konštatoval Obernauer.





Viac k témam: Ludovika Energy, Ministerstvo životného prostredia SR, ťažba uránu
Zdroj: Webnoviny.sk - Firma Ludovika Energy chce štátu predať údaje o výskyte uránu, v prípade dohody stiahne žaloby © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia