Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika Slovenska

Foto: Rada poľnohospodárov sa dištancuje od traktorového sprievodu, kritizuje hrotenie polarizácie












BRATISLAVA 19. júna (WebNoviny.sk) - Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv (RPPS) sa nestotožňuje s organizovaním protestného traktorového sprievodu naprieč Slovenskom.

Ponúkajú vlastné delenie



Rada vníma túto akciu ako protest úzkeho okruhu poľnohospodárov, ktorí sa takouto formou snažia upozorniť na neriešené problémy v rezorte. Konštatovala to v utorok hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová v tlačovej správe.

Traktorový sprievod môže podľa RPPS opäť vyhrotiť polarizáciu nielen odbornej poľnohospodárskej verejnosti, ale aj spoločnosti ako takej. Nanovo má poukazovať na nezmyselné delenie poľnohospodárov – na malých a veľkých.

Odporúčame:
Aktualizované: Slovenskí farmári odštartovali protestné jazdy traktormi, v Bratislave možno narazia na problém

Z pohľadu Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv pritom existujú len poľnohospodári vytvárajúci hodnoty a zamestnávajúci ľudí, ktorí ešte zostali na vidieku, postupujúci v súlade s nastaveným legislatívnym rámcom a poľnohospodári hospodáriaci na hrane zákona, od ktorých sa RPPS dôrazne dištancuje.

Problémy chcú riešiť za rokovacím stolom



„Naše odmietavé stanovisko k tejto akcii neznamená, že bagatelizujeme vyhrotenú situáciu medzi poľnohospodárskou verejnosťou a prehliadame nepriaznivý stav chlebového odvetvia. Podľa nás sa však problémy majú riešiť v prvom rade za rokovacím stolom odborným a konštruktívnym dialógom a nie tlakom z ulice ľudí, o ktorých sa ani nevie, koho presne zastupujú," reagovali členovia RPPS.

Odporúčame:
Danko nebude kandidovať na prezidenta, Matečná sa stala novou členkou Slovenskej národnej strany

Stav slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva je podľa RPPS kritický. Odvetvie sa nachádza na zlomovom bode, ktorý charakterizuje historicky najvyššie záporné saldo zahraničného obchodu s agropotravinárskymi komoditami v objeme 1,4 mld. eur

Strategické odvetvie



„Pokiaľ sa nezmení prístup štátu k agropotravinárskemu odvetviu, ktoré je v programovom vyhlásení vlády označené ako strategické odvetvie národného hospodárstva, našu krajinu v budúcnosti prevalcujú dovozové potraviny rôznej kvality a z časti našich poľnohospodárskych a potravinárskych firiem sa stanú len prázdne environmentálne záťaže,“ dodala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Odporúčame:
Ministerka Matečná kritizuje legislatívu Komisie, dožaduje sa rovnakých podmienok pre krajiny EÚ

Radu poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv tvorí päť najreprezentatívnejších organizácií v agropotravinárskom sektore Slovenska, a to Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Agrárna komora Slovenska, Potravinárska komora Slovenska, Zväz poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností a Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Protestná jazda farmárov

 





Viac k témam: farmári, Gabriela Matečná, Ministerstvo hospodárstva SR, poľnohospodárstvo, protest, protestná jazda, Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv, traktorista
Zdroj: Webnoviny.sk - Foto: Rada poľnohospodárov sa dištancuje od traktorového sprievodu, kritizuje hrotenie polarizácie © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia