Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika Slovenska

Pacienti chcú byť súčasťou výberu šéfa onkologického ústavu, napísali ministerke Kalavskej list












BRATISLAVA 19. júna (WebNoviny.sk) - So žiadosťou o prehodnotenie spôsobu výberu šéfa Národného onkologického ústavu (NOÚ) sa na ministerstvo zdravotníctva obrátili aj pacientske organizácie. Podobne ako prednedávnom Transparency International žiadajú ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú, aby bolo výberové konanie otvorené verejnosti.

Zaslúžia si schopné vedenie



"Máme za to, že NOÚ ako špičkové špecializované zdravotnícke pracovisko musí byť riadené transparentne a odborne. Takéto riadenie bude zabezpečené vtedy, ak aj výberový proces na nového šéfa NOÚ prebehne otvorene, za účasti verejnosti. Iba otvoreným a transparentným výberovým konaním dokáže ministerstvo zdravotníctva, že má reálny záujem odstrániť politické tlaky a nominácie pri takýchto dôležitých postoch," uviedli organizácie vo svojom liste.

Odporúčame:
Ministerka zdravotníctva predstavila priority rezortu, rokuje o navýšení platov zdravotníkov

Podpísané občianske združenia pomáhajú onkologickým pacientom na Slovensku niekoľko rokov. "Mnohí pacienti sú v rukách odborníkov NOÚ, ktorých odbornú prácu, obetavosť a starostlivosť si nesmierne vážime. Sme presvedčení, že títo odborníci si zaslúžia vedenie, ktoré preukáže, že má jasnú predstavu o ďalšom smerovaní NOÚ," uvádzajú organizácie.

Žiadajú účasť verejnosti



Podľa nich by všetci kandidáti na riaditeľa NOÚ mali byť vypočutí na výberovom konaní za účasti verejnosti, ako aj zástupcov zamestnancov NOÚ. Pod list ministerke sa podpísali zástupcovia OZ Amazonky, OZ pacientov s hematologickými malignitami, OZ Ružová stužka /Europa Donna Slovakia, Liga proti rakovine, OZ Europacolon/, OZ NIE RAKOVINE a OZ Pacientov s dermatologickými malignitami.

Odporúčame:
Pellegrini avizuje investičný boom na Kramároch, štát naleje do Univerzitnej nemocnice milióny eur

Ako už pred časom uviedlo ministerstvo, výberové konanie bude 21. júna a uskutoční sa písomnou formou. „V prípade záujmu sa na ňom môžu zúčastniť aj osoby, ktoré nie sú členmi výberovej komisie, avšak bez práva nahliadnutia do podkladov k výberovému konaniu, bez možnosti položiť uchádzačovi otázku a bez práva hodnotenia uchádzačov.

V nadväznosti na hodnotenie výberovej komisie bude výsledok výberového konania zverejnený na internetovej stránke ministerstva do 10 dní od jeho skončenia, vrátane poradia uchádzačov,“ odkázalo ministerstvo.





Viac k témam: Andrea Kalavská, Ministerstvo zdravotníctva SR, Národný onkologický ústav (NOÚ), pacient, zdravotníctvo
Zdroj: Webnoviny.sk - Pacienti chcú byť súčasťou výberu šéfa onkologického ústavu, napísali ministerke Kalavskej list © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia