Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Futbal

Ruskí fanúšikovia prežívajú futbalovú rozprávku, Ušakov však upozorňuje na dávku extrémizmu












PETROHAD 20. júna (WebNoviny.sk) - Rusko prežíva svoju futbalovú rozprávku. Má za sebou dve časti, obe s víťaznou pointou, ôsmimi strelenými gólmi a s jasným výhľadom na osemfinálové pokračovanie. Američania majú na to, čo teraz prežívajú Rusi, charakteristický slogan: "From Zero to Hero", čiže "Z nuly až k hrdinom."

Po sérii prehier či nepresvedčivých výsledkov v príprave Rusom neverili ani ich vlastné médiá či fanúšikovia. Po streleckom koncerte proti Saudskej Arábii (5:0) a potvrdení herného progresu s Egyptom (3:1) je zrazu všetko inak. Najväčšia krajina na svete oslavuje svojich futbalových hrdinov od Moskvy až po Vladivostok, hoci šampionát sa reálne ešte stále len rozbieha a doterajšie výsledky môžu byť klamlivé.

Odporúčame:
Video: Rusi po gólovej smršti v druhom polčase porazili Egypt a majú blízko k postupu do osemfinále

Do mohutného skandovania "Rossija, Rossija" na štadióne v Petrohrade pridal svoje hlasivky aj Danil Stefajčuk. Od zápasu s Egyptom si sľuboval vyrovnaný boj a nanajvýš remízu. Keď Arťom Dziuba v 62. min zvýšil na 3:0 pre domáci tím, nemohol uveriť vlastným očiam.

Fanúšikovia oslavovali v uliciach



"Neuveriteľné, úžasné. Toto zrejme nikto nečakal," vyznal sa Stefajčuk, študent vedeckého odboru na jednej z petrohradských vysokých škôl. Ako sám priznal, od mohutného skandovania po zápase takmer prišiel o hlas: "To vôbec neprekáža, hlavné je, že zatiaľ víťazíme a hráme pekný futbal."

Aj ulice Moskvy sa v utorok večer zaplnili tisíckami oslavujúcich fanúšikov. Ľudia tancovali, spievali a vďaka sirénam z trúbiacich áut nebolo počuť vlastné slovo. Mnohé cesty boli zablokované autami, ale fanúšikom a ani prizerajúcim sa policajtom to neprekážalo. Do festivalovej pouličnej atmosféry sa zapájali aj cudzinci na čele s fanúšikmi Poľska, Mexika a Brazílie.

Odporúčame:
Ani doma im nikto neveril, „zborná“ je po triumfe nad Egyptom na prahu osemfinále MS vo futbale

"Na šampionáte plnom prekvapení sú zatiaľ v samom popredí Rusi. Renkingovo najnižšie postavený zo všetkých účastníkov MS (70. miesto - pozn. SITA) je zrazu na najlepšej ceste, aby ako prvý postúpil do osemfinále," napísala agentúra AP.

Vylepšenie imidžu krajiny vo svete



Svetový šampionát sa zatiaľ odohráva v duchu želania prezidenta Vladimira Putina, čiže vylepšenia imidžu krajiny vo svete. A myslia si to aj fanúšikovia. "Ukazujeme, že vieme dobre zorganizovať šampionát, ale aj hrať solídny futbal. V našej hre je energia, skúsenosti, ale aj futbalové umenie," myslí Alexej Ivanov, manažér istej spoločnosti z Petrohradu.

"A domáce prostredie má veľký význam. Keď hráte pred vlastnými ľuďmi, cítite oveľa väčšie sebavedomie," doplnil Ivanov.

Odporúčame:
Potupa a hanba, Poliaci hľadajú príčinu prehry na MS v Rusku

Aj on sa pred turnajom skepticky pozeral na účinkovanie Ruska. Priznal, že sa neraz aktívne zúčastnil na internetovom ´hejtovaní´svojho tímu a naučil sa niektoré satirické piesne a tiež na trénera aj hráčov ponižujúce videohry. Priznal sa k chybe a teraz sa pridal k tým, ktorí s hrdosťou hovoria o "udatných bojovníkoch za svoju krajinu."

Konštruktívna kritika



Nie všetci fanúšikovia otočili svoje nastavenie o 180 stupňov. Športový inštruktor Andrej Ušakov upozorňuje na veľkú dávku extrémizmu v mysliach svojich krajanov. Pred týždňom a pol boli futbalisti ešte "nenávidení naničhodníci" a teraz sa z nich stali "národní hrdinovia".

"Kritika áno, ale konštruktívna. Radosť z víťazstva je tiež správna, ale treba sa pozerať, proti komu sme hrali a čo nás ešte len čaká. Samozrejme, tie dve víťazstvá, ktoré sme dosiahli, nám už nik nevezme," dodal Ušakov.




Viac o téme: Majstrovstvá sveta MS vo futbale 2018:







Viac k témam: futbal, Majstrovstvá sveta MS vo futbale 2018 v Rusku, Rusko
Zdroj: Webnoviny.sk - Ruskí fanúšikovia prežívajú futbalovú rozprávku, Ušakov však upozorňuje na dávku extrémizmu © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia