Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

SaS varuje, že môžu prepadnúť milióny eur z eurofondov, Sulík by dotoval hlavne infraštruktúru












BRATISLAVA 20. júna (WebNoviny.sk) - Slovensku na konci tohto roka hrozí prepadnutie niekoľkých desiatok miliónov eur zo zdrojov Európskej únie.

Ako v stredu informoval expert strany Sloboda a Solidarita (SaS) pre eurofondy Ján Rudolf, krajina nebude schopná tieto peniaze dočerpať ani v rámci pravidla n+3, keď prostriedky na daný rok je možné využiť v nasledujúcich troch rokoch.

"V súčasnosti Slovensko žiada o revíziu operačných programov, čo znamená, že tieto operačné programy a finančné limity neboli nastavené správne. Ak Európska komisia revíziu nepovolí, tak prídeme o stovky miliónov eur," upozornil Rudolf.

Treba nastaviť prioritné oblasti



Pripomenul, že nielen Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF), ale aj Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ) nedávno poukázal na byrokraciu, korupciu a klientelizmus pri eurofondoch na Slovensku.

"Aby sa to neopakovalo a eurofondy sme čerpali efektívnejšie a lepšie, musíme už dnes diskutovať o tom, kam pôjdu eurofondy v novom programovom období po roku 2020," povedal Rudolf.

Odporúčame:
Čerpanie eurofondov a proces verejného obstarávania sa zmení, Raši avizuje zjednodušenie

Treba podľa neho nastaviť a jasne zadefinovať prioritné oblasti, pričom priorít by malo byť menej, a rozhodnúť, čo sa bude z eurofondov podporovať.

"Musíme analyzovať absorpciu jednotlivých sektorov. Aby, keď príde rok 2021, Slovensko už jasne vedelo, koľko peňazí chce dať na dopravu, informatizáciu, aké projekty chce podporovať vo vede a výskume, prípadne koľko peňazí chce dať na sociálne vylúčené spoločenstvá," uviedol Rudolf.

Viac peňazí na infraštruktúru



Predseda SaS Richard Sulík vyslovil požiadavku, aby aj opozícia mala zastúpenie v pracovnej skupine Partnerstvo pre politiku súdržnosti, ktorú vedie podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši.

"Už teraz je veľmi dôležité sa zamýšľať nad tým, aké chceme mať priority v ďalšom rozpočtovom období. A preto považujem za veľmi dôležité, aby aj zástupcovia opozície boli v pracovnej skupine Partnerstvo pre politiku súdržnosti," vyhlásil Sulík.

SaS je podľa neho za transparentnejšie a nárokovateľné čerpanie eurofondov pri splnení podmienok, pričom viac peňazí by malo ísť na infraštruktúru.

Vyšetrovanie OLAF-u



OLAF v súvislosti s využívaním eurofondov vlani vyšetroval Slovensko v štyroch prípadoch a dva z nich uzavrel s odporúčaniami. V roku 2016 v piatich z ôsmich prípadov vyšetrovania prijal aj odporúčania. Vnútroštátne kontroly v SR pri zdrojoch EÚ v rokoch 2013 až 2017 zistili 1 672 podvodných a nepodvodných nezrovnalostí s finančným podielom 11,39 % z platieb.

Odporúčame:
Úrad pre verejné obstarávanie chce napraviť zlú reputáciu v súvislosti s eurofondami dohodou

SR je podľa počtu nezrovnalostí v uvedenom období na jedenástom mieste spomedzi 28 členov EÚ, no podiel z platieb má výrazne najvyšší, priemer únie je 1,83 %. OLAF v rokoch 2013 až 2017 pri peniazoch EÚ uzavrel v prípade SR šestnásť vyšetrovaní s odporúčaniami, ich finančný dosah je 2,09 % z platieb. V tomto ukazovateli má SR druhý najvyšší podiel, priemer únie je 0,43 %.

Na súdy v SR sa v rokoch 2010 až 2017 dostalo šestnásť prípadov na základe odporúčaní OLAF-u. V jedenástich prípadoch rozhodli, z toho v deviatich obžalobu zamietli a v dvoch potvrdili, v zvyšných piatich prípadoch ešte nerozhodli. Podiel 18,2 % potvrdených žalôb na prijatých rozhodnutiach v SR je tretí najnižší v EÚ, priemer únie je 42 %.

Eurofondy na programy



SR využila z peňazí EÚ v programovom období 2014 až 2020 do 31. mája tohto roka v desiatich z dvanástich programov, vrátane Programu rozvoja vidieka, 2,030 mld. eur. Predstavuje to 13,13 % z celkovej alokácie všetkých programov 15,466 mld. eur.

Odporúčame:
Protest farmárov neostane bez odozvy, ministerka Matečná zrejme zruší naplánovanú pracovnú cestu

Objem platných výziev, resp. vyzvaní koncom mája dosiahol v prípade zdrojov EÚ 13,324 mld. eur (86,37 % z alokácie) a zakontrahované boli prostriedky EÚ vo výške 6,103 mld. eur (39,46 % z alokácie).

Aktuálne sa sleduje finančný míľnik v zmysle pravidla n+3 vo výške 1,364 mld. eur k 31. decembru 2018. Ide o sumu za jedenásť programov bez Programu rozvoja vidieka. Na základe výdavkov k 31. máju je pre splnenie uvedeného míľnika potrebné predložiť Európskej komisii výdavky v minimálnej výške 653,98 mil. eur.





Viac k témam: eurofondy, Európska únia, Európsky úrad pre boj proti podvodom OLAF, NKÚ Najvyšší kontrolný úrad, Richard Raši, Richard Sulík, SaS Sloboda a Solidarita
Zdroj: Webnoviny.sk - SaS varuje, že môžu prepadnúť milióny eur z eurofondov, Sulík by dotoval hlavne infraštruktúru © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia