Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Futbal

Video: Maročan Amrabat nastúpil síce proti Portugalsku, ale zo zápasu s Iránom si nič nepamätal












MOSKVA 21. júna (WebNoviny.sk) - Marocký reprezentant Nordin Amrabat si takmer nič nepamätá z úvodného súboja svojho tímu proti Iránu (0:1) na majstrovstvých sveta vo futbale v Rusku.

Keďže však röntgen jeho hlavy neukázal poškodenie mozgu, skúsený krídelník sa ocitol aj v základnej zostave súboja proti Portugalsku a na pravej strane stredu poľa odohral kompletne vyše 90 minút. "Päť či šesť hodín som bol mimo, kompletne mimo. Ak nad tým takto uvažujem, znie to trochu strašidelne," priznal Amrabat.

Zrazili sa hlavami



Nordin Amrabat a Iránec Vahid Amiri sa v piatkovom súboji v Petrohrade zrazili hlavami a 31-ročný Maročan opúšťal hraciu plochu s podozrením na otras mozgu. Televízne zábery ukázali, ako bol Amrabat po súboji viditeľne otrasený a spoluhráči na neho liali vodu a museli ho aj prefackať, aby úplne precitol.



Neskôr strávil 24 hodín na pozorovaní v nemocnici a lekár Maročanov Abderrazak Hefti mu dokonca nariadil týždeň bez tréningu a fyzických kontaktov.

Futbalista sa však rozhodol neuposlúchnuť lekársku výzvu a keďže sa ocitol v nominácii na ďalší zápas, nastúpil a odohral plnú porciu minút. Na začiatku síce mal na hlavu čiernu "čiapočku" ako ochranu pred možnými nárazmi, v 17. min si ju však sňal z hlavy, lebo mu bolo teplo.

Pokyny neboli dodržané



Hráčska únia FIFPro vyrukovala s veľkou kritikou na spôsob, akým vedenie marockého tímu naložilo s prípadom Amrabat. "Je to len ďalší alarmujúci príklad toho, ako sa zaobchádza s hráčmi," vyjadrili sa predstavitelia FIFPro. Rozhorčenú reakciu pridal aj šéf medicínskeho tímu FIFA Michel D´Hooghe.

Odporúčame:
Španielsko proti Iránu na MS vo futbale trpelo, ale má 400. víťazstvo v histórii

"Ide o jasný otras mozgu a všetky tímy dostali jednoznačné inštrukcie, ako majú postupovať v takomto prípade. Preto som nemilo prekvapený, že naše pokyny neboli dodržané. Už som kontaktoval zástupcov lekárskeho tímu Maroka, aby mi vysvetlili, ako je možné, že vôbec nastúpil proti Portugalsku," uviedol Michel D´Hooghe.

Amrabat si z vyššie uvedených skutočností zrejme nerobí ťažkú hlavu. "Cítil som sa dobre, tak prečo som to nemohol skúsiť. Ja som sám sebe najlepší doktor. Týždeň bez futbalu je čas, ktorý sa odporúča na zotavenie. Ja som sa rozhodol skrátiť si ho," komentoval ofenzívny hráč španielskeho CD Leganés.

Hráči bez zdravotnej starostlivosti



Medicínska komisia FIFA aj hráčska asociácia FIFPro apelujú, aby sa tento prípad rozhodne nebral na ľahkú váhu. Upozorňujú, že pred štyrmi rokmi na MS v Brazílii sa odohralo niekoľko podobných prípadov a hráči rovnako nedostali potrebnú starostlivosť.

Odporúčame:
Video: Škandál na MS v Rusku, niektorí anglickí fanúšikovia si uctili obete vojny, iní hajlovali

"Konštatujeme, že svetový futbal nedosiahol dostatočný pokrok v tzv. manažmente otrasov. Opakovane sa stáva, že naše odporúčania na implementáciu nových zdravotných noriem bývajú prehliadnuté," uviedli vo vyhlásení predstavitelia FIFPro.

Vo futbale rastie obava z možných rizík vyplývajúcich z otrasov mozgu, ktoré na prvý pohľad nemusia vyzerať zle. Ide najmä o možnosť degeneratívneho poškodenia mozgu z opakovaných zásahov. Briti sa rozhodli financovať štúdiu, ktorá má zistiť vplyv otrasov mozgu na prípadný rozvoj demencie v neskoršom veku,




Viac o téme: Majstrovstvá sveta MS vo futbale 2018:







Viac k témam: futbal, Irán, Majstrovstvá sveta MS vo futbale 2018 v Rusku, Maroko, Nordin Amrabat, Portugalsko
Zdroj: Webnoviny.sk - Video: Maročan Amrabat nastúpil síce proti Portugalsku, ale zo zápasu s Iránom si nič nepamätal © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia