Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Svet

Stretnutia rozdelených rodín sa uskutočnia, zástupcovia Severnej a Južnej Kórey sa dohodli












SOUL 22. júna (WebNoviny.sk) - Zástupcovia Severnej a Južnej Kórey sa dohodli na dočasných stretnutiach rodín rozdelených kórejskou vojnou v rokoch 1950 - 1953. Stretnutia sa uskutočnia od 20. do 26. augusta v horskom turistickom stredisku v Diamantových horách, turistickej oblasti na juhovýchode Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR).

Informovalo o tom ministerstvo pre zjednotenie v Soule po deväťhodinovom stretnutí medzi predstaviteľmi Červeného kríža v oboch krajinách.

Zhoršené vzťahy pre jadrový program KĽDR



Podľa ministerstva každá krajina pošle na stretnutia 100 účastníkov. Ľudia s pohybovými problémami sa budú môcť na stretnutiach zúčastniť v sprievode príbuzného, ktorý im bude pomáhať.

Odporúčame:
Zástupcovia Severnej a Južnej Kórey si opäť podali ruky, rokujú o stretnutí rozdelených rodín

Severokórejský vodca Kim Čong-un a juhokórejský prezident Mun Če-in sa na stretnutiach rozdelených rodín dohodli v apríli počas ich prvého summitu. Stretnutia sa podľa dohody mali uskutočniť okolo 15. augusta, kedy je výročie osamostatnenia Kórejského polostrova spod japonskej nadvlády po druhej svetovej vojne v roku 1945. Piatkové rozhovory medzi zástupcami KĽDR a Južnej Kórey boli zamerané na dohodnutie detailov týchto stretnutí.

Posledné stretnutia rodín sa konali v roku 2015, potom sa však vzťahy medzi oboma Kóreami zhoršili pre jadrový a raketový program Severu. Od roku 2000 sa na stretnutiach počas 20 kôl zúčastnilo takmer 20-tisíc Kórejčanov.

Otvorené dvere pre spoluprácu



Riaditeľ juhokórejského Červeného kríža Park Kjung-seo uviedol, že okrem nového kola rokovaní navrhli predstaviteľom KĽDR aj prieskum žijúcich členov vojnou rozdelených rodín v Severnej Kórei a možnosť návštev v mestách, kde žijú. Na tom sa však podľa Parka nevedeli dohodnúť.

Kim sa s Munom stretol po druhý raz v máji. Doterajšie dva summity oboch lídrov otvorili dvere aj pre spoluprácu v iných oblastiach, napríklad pri vojenských rokovaniach o znížení napätia na hraniciach či vytvorení spoločného tímu na nadchádzajúce Ázijské hry v Indonézii.





Viac k témam: červený kríž, Južná Kórea, Kim Čong-un, KĽDR Kórejská ľudovodemokratická republika, Mun Če-in, Severná Kórea
Zdroj: Webnoviny.sk - Stretnutia rozdelených rodín sa uskutočnia, zástupcovia Severnej a Južnej Kórey sa dohodli © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia