Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

Súdna rada sa bude zaoberať vzťahom medzi advokátom Bžánom a sudcom Sádovským












BRATISLAVA 24. júna (WebNoviny.sk) - Súdna rada SR by sa mala v pondelok zaoberať vzťahom medzi sudcom a advokátom.

V tomto prípade podala ešte 22. januára tohto roka podnet exministerka Lucia Žitňanská (Most-Híd) v súvislosti s medializovanými informáciami o osobnom vzťahu predsedu Krajského súdu v Bratislave Ľuboša Sádovského a advokáta Radomíra Bžána. Žitňanská žiadala, aby súdna rada prijala stanovisko, či je Sádovského správanie sa v súlade so sudcovskou etikou.

Musel vysvetliť majetkové pomery



Žitňanská sa obrátila na Súdnu radu SR po tom, ako boli medializované fotografie sudcu Sádovského spoločne s advokátom Bžánom. Informácie priniesol týždenník Plus 7 dní. Sádovský musel dokonca vysvetľovať svoje majetkové pomery, v ktorých sa však žiadne nezrovnalosti neobjavili.

Odporúčame:
Najvyšší súd potvrdil tresty pre sýkorovcov, v senáte nastal konflikt medzi Harabinom a Farkašom

Advokát Bžán sa stal známym po tom, ako sa zverejnila výška jeho odmeny za vyhratú medzinárodnú arbitráž o Vodnú elektráreň Gabčíkovo. Súdna rada SR už v rámci posudzovania sudcovskej etiky raz rozhodla, a to v prípade výrokov sudcu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina.

Návrh rozpočtu súdnictva



Rada v tejto súvislosti prijala uznesenie, že o vine či nevine môže rozhodovať iba disciplinárny senát, ktorý je na to určený. Či rovnaké stanovisko príjmu členovia súdnej rady i v prípade Ľuboša Sádovského a advokáta Radomíra Bžána nie je na teraz zrejmé.

Okrem iného sa budú členovia súdnej rady zaoberať aj viacerými bodmi programu, napríklad návrhom rozpočtu súdnictva na obdobie rokov 2019 až 2021. Tiež rozpočtovou zložkou pre Najvyšší súd SR na rovnaké obdobie, ale tiež doplňujúcimi výberovými konaniami do disciplinárnych senátov. Verejné zasadnutie Súdnej rady SR začína v pondelok 25. júna 2018 o 12:30 v Miestodržiteľskom paláci na Hlavnom námestí 8 v Bratislave.





Viac k témam: Ľuboš Sádovský, Lucia Žitňanská, Most-Híd, Radomír Bžán, Súdna rada SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Súdna rada sa bude zaoberať vzťahom medzi advokátom Bžánom a sudcom Sádovským © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia