Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Svet

Objavili sa správy o možnej manipulácii volieb v Turecku, hlas odovzdal i prezident Erdogan












ANKARA 24. júna (WebNoviny.sk) - Turecké úrady podnikli potrebné kroky v súvislosti so správami o neregulárnych postupoch vo volebných miestnostiach na juhovýchode krajiny, konštatoval predseda Najvyššej volebnej komisie Sadi Güven.

Videá, ktoré sa v nedeľu objavili na sociálnych sieťach, ukazujú ľudí, ktorí v meste Suruc odovzdávajú viac hlasovacích lístkov.

Erdogan stále favoritom



V nedeľných voľbách už pritom odovzdali svoje hlasy aj dvaja z najvážnejších protikandidátov tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorí zároveň upozornili na potrebu bdelosti v súvislosti s možnými volebnými podvodmi. Erdogan a jeho vládna strana sú favoritmi, no po prvý raz za 15 rokov čelí turecký líder zjednotenej a posilnenej opozícii.

Odporúčame:
Foto: V Turecku prebiehajú voľby, veľkú šancu na víťazstvo má podľa analytikov Erdogan

Muharrem Ince zo sekulárnej opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) pritiahol davy a Meral Aksenerová z novozaloženej nacionalistickej Dobrej strany sa zase pokúša odlákať Erdoganových konzervatívnych voličov. Obaja však v nedeľu zmieňovali možné manipulácie hlasovania.

Voľby "odzrkadlia slobodnú vôľu voličov"



Ince volil doma v meste Yalova na severozápade Turecka, zatiaľ čo Aksenerová novinárom v Istanbule povedala, že dúfa, že voľby budú prospešné a "skutočne odzrkadlia slobodnú vôľu voličov".

V Turecku sa v nedeľu konajú prezidentské a parlamentné voľby, po ktorých krajina prejde z parlamentného na prezidentský systém a nová hlava štátu tak bude mať v rukách väčšie právomoci ako dosiaľ. Voľby sa pritom konajú o viac ako rok skôr oproti pôvodne plánovanému termínu. Odovzdať svoj hlas môže viac ako 59 miliónov oprávnených voličov.





Viac k témam: parlamentné voľby v Turecku, prezidentské voľby v Turecku, Turecko
Zdroj: Webnoviny.sk - Objavili sa správy o možnej manipulácii volieb v Turecku, hlas odovzdal i prezident Erdogan © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia