Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Čína sa dostala do dvadsiatky najinovatívnejších krajín, Česi v rebríčku predbehli aj Slovensko












NEW YORK 11. júla (WebNoviny.sk) - Čína sa v rebríčku inovatívnosti ekonomík v tomto roku prvýkrát dostala medzi 20 najúspešnejších štátov, pričom USA vypadli zo skupiny piatich najinovatívnejších krajín. Vyplýva to zo správy, ktorú v stredu zverejnila Svetová organizácia duševného vlastníctva (WIPO).

Slovensko pred Poľskom



Na prvom mieste v globálnom rebríčku inovatívnosti sa v tomto roku opäť umiestnilo Švajčiarsko, po ktorom nasledujú Holandsko, Švédsko, Veľká Británia a Singapur. USA klesli zo štvrtého na šieste miesto a Čína poskočila z 22. na 17. priečku.

Odporúčame:
Čína stupňuje opatrenia voči niektorým tovarom z USA, ohlásila antidumpingové clá

Slovensko sa v rebríčku inovatívnosti umiestnilo na 36. mieste, čiže nižšie ako Česká republika (27. priečka) a Maďarsko (33. miesto), ale pred Poľskom (39. priečka).

Umiestnenie Číny na 22. priečke podľa Francisa Gurryho, generálneho riaditeľa WIPO, znamená prelom pre ekonomiku krajiny, ktorá sa rýchlo transformuje a do popredia kladie výskum a vynachádzavosť.

Inovačná zdatnosť Číny



Správa konštatuje, že "inovačná zdatnosť Číny sa stáva evidentná v rôznych oblastiach", pričom k oblastiam jej najvýraznejšieho zlepšenia patria výskumné spoločnosti, dovoz špičkových technológií, kvalita publikácií a počet študentov prichádzajúcich na vysoké školy.

Rebríček inovatívnosti porovnáva 126 ekonomík na základe 80 ukazovateľov od tvorby mobilných aplikácií po výdavky na vzdelávanie, vedecké a technické publikácie. Na najhorších miestach sa v rebríčku umiestnili Jemen, Togo a Burkina Faso.





Viac k témam: inovácie, mobilná aplikácia, technológie, vysoké školy
Zdroj: Webnoviny.sk - Čína sa dostala do dvadsiatky najinovatívnejších krajín, Česi v rebríčku predbehli aj Slovensko © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia