Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Svet

Ministerstvo žiada vrátiť vojenskú technicku z areálu klubu Noční vlci, Čaplovič je mimo službu












BRATISLAVA 20. júla (WebNoviny.sk) - Ministerstvo obrany SR môže predávať nevyužiteľnú vojenskú techniku iba právnickým osobám, respektíve zberateľom, aj to iba za predpokladu, že splnia všetky potrebné náležitosti. Uviedla to pre agentúru SITA hovorkyňa ministerstva Danka Capáková s tým, že minister obrany Peter Gajdoš (SNS) už nariadil preveriť a skontrolovať všetky zmluvy, ktoré boli uzatvorené za týmto účelom.

Ministerstvo dočasne pozastavilo výkon funkcie riaditeľovi Vojenského historického ústavu Miloslavovi Čaplovičovi, ktorý si dostatočne nepreveril pozadie Múzea historických vozidiel Trnava, vedeného ako občianske združenie.

Odporúčame:
Polícia môže zasiahnuť proti ruským motorkárom z klubu Noční vlci, priestupky však nezaznamenali

Podľa stanoviska rezortu obrany Čaplovič konal nad rámec svojich právomocí a až do vyšetrenia prípadu bude mimo službu. Ministerstvo obrany žiada aj návrat techniky z areálu motorkárskeho klubu, známeho ako Noční vlci, ktorý si motorkári zriadili v obci Dolná Krupá.

Kľúčovú úlohu zohral Čaplovič



"Tanky a obrnené transportéry je v zmysle zákona možné predávať iba právnickým osobám, ktoré majú platné povolenie na obchodovanie s vojenským materiálom. Takéto povolenie vydáva Ministerstvo hospodárstva SR a je platné päť rokov. Bez platného povolenia na obchodovanie s vojenským materiálom nie je možné ani zúčastniť sa na súťaži na predaj prebytočného majetku. V prípade, že ide o zberateľov, napríklad kluby vojenskej histórie, musia mať platné Osvedčenie o zápise do registra zberateľov znehodnotených výrobkov obranného priemyslu. Rovnako ho vydáva ministerstvo hospodárstva," uviedla Capáková.

Odporúčame:
Ruských Nočných vlkov nevpustili do Poľska, sú podozriví z exrémizmu

Kľúčovú úlohu v prenájme vyradenej vojenskej techniky zohral šéf Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič, ktorý uzatvoril zmluvu s Múzeom historických vozidiel Trnava, kde je konateľom Jozef Hambálek.

Ten vlastní spomínaný areál, kde je vojenská technika momentálne uskladnená. Čaplovič navyše o podpise zmluvy s Hambálkovým občianskym združením neinformoval svojich nadriadených, respektíve samotného ministra obrany Petra Gajdoša.

Ruský motorkársky klub v Dolnej Krupej



"V prípade vojenskej techniky v Dolnej Krupej bola bez vedomia ministra obrany podpísaná zmluva medzi Vojenským historickým ústavom o prenájme techniky s Múzeom historických vozidiel Trnava, ktorej konateľom je Jozef Hambálek. Z doteraz známych skutočností je zrejmé, že riaditeľ Vojenského historického ústavu plukovník Miloslav Čaplovič si dôkladne nepreveril pozadie tohto občianskeho združenia a tým prekročil svoje kompetencie. Minister obrany Peter Gajdoš preto až do vyšetrenia všetkých okolností nariadil dočasné pozastavenie výkonu funkcie riaditeľa Vojenského historického ústavu Miloslava Čaploviča. Zároveň nariadil okamžité ukončenie zmluvy s uvedeným občianskym združením a vrátenie techniky. A to aj napriek tomu, že ide o múzejné kusy, čiže nefunkčnú a znehodnotenú techniku, s ktorou už nie je možné plniť úlohy, pre ktoré bola vyrobená," doplnila v oficiálnom stanovisku rezortu obrany Capáková.

Odporúčame:
Remišová nepovažuje Lučanského za dobrý začiatok obnovy dôvery v políciu a spája ho s Kaliňákom

Podľa medializovaných informácií si ruský motorkársky klub Noční vlci zriadil základňu v obci Dolná Krupá pri Trnave. Niektoré médiá zároveň priniesli letecké zábery vojenskej techniky v areáli. Šéf klubu Aleksandr Zaldostanov, známy ako Chirurg, je osobným priateľom ruského prezidenta Vladimíra Putina a vzťahujú sa na neho protiruské sankcie prijaté Európskou úniou, USA a Kanadou.

Klub Noční vlci je známy ruským nacionalizmom a otvorene podporoval napríklad anexiu Krymu Ruskom a následné proruské povstanie na východe Ukrajiny. Jeho členovia sa hlásia k pravoslávnej viere, čo ich podľa vlastných slov odlišuje od ostatných motorkárskych klubov, ktoré sú zapletené v kriminálnych aktivitách.





Viac k témam: Miloslav Čaplovič, Ministerstvo obrany SR, Noční vlci, Peter Gajdoš
Zdroj: Webnoviny.sk - Ministerstvo žiada vrátiť vojenskú technicku z areálu klubu Noční vlci, Čaplovič je mimo službu © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia