Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Kultúra

Matica Slovenská v Martine na národných matičných slávnostiach oslávila 155 rokov












MARTIN 5. augusta (WebNoviny.sk) - Matica slovenská oslávila 155 rokov od svojho založenia, ako aj 25 rokov Slovenskej republiky na Národných matičných slávnostiach v Martine. Nielen kultúru, folklór a matičnú históriu, ale aj dielo a aktuálny odkaz slovenských osobností pre našu spoločnosť vyzdvihli matičiari v sobotu 4. júla aj mimoriadnym oceňovaním. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Matice slovenskej (MS) Veronika Matušková.

Matica sa zameriava na národne osobnosti



„Matica slovenská sa tradične zameriava na zachovanie pamiatky na národných velikánov, ale aj na národné osobnosti v regiónoch, ktoré veľa urobili pre budovanie národnej občianskej spoločnosti. Sme si vedomí, že Matica dodnes nesie princíp nadkonfesijnosti a nadstraníckosti. Matičiari prví zjednocovali bez ohľadu na náboženské alebo politické odlišnosti," povedal predseda MS Marián Gešper.

Odporúčame:
Matica slovenská zrušila plánovanú konferenciu s Harabinom a Mečiarom, dôvodom bola politizácia

Dokument o prvom predsedovi



Zvláštnu pozornosť si pri dôležitom výročí zaslúžil prvý predseda Matice slovenskej Štefan Moyses, ktorý bol banskobystrickým biskupom. Pri tejto príležitosti natočila inštitúcia krátky historický dokument práve o svojom prvom predsedovi.

Odporúčame:
Matica slovenská má nového predsedu, volilo ho približne 450 delegátov

„Bol to neoblomný slovenský národovec, ktorý tým, že mal veľmi dobré vzťahy s vtedajšou Viedňou a cisárskym vládnym dvorom, zabezpečil spolu s ostatnými kolegami schválenie stanov a aj samotné odobrenie vzniku Matice slovenskej,“ dodal M. Gešper. Princíp matičnej nadkofesijnosti symbolicky predstavovalo ocenenie emeritného generálneho biskupa Evanjelickej cirkvi a. v. Júliusa Fila a emeritného trnavského arcibiskupa Jána Sokola.

Bohatý kultúrny program



Návštevníci si pozreli vzácne historické Stanovy MS, na nádvorí vystúpili spevácke a folklórne matičné súbory zo všetkých ôsmich krajov Slovenska a pozornosť lákali pestré a bohato vyšívané slovenské kroje v Šatnici MS. V programe bolo aj divadlo a výstava o Jozefovi Miloslavovi Hurbanovi. Na záver vystúpil folklórny súbor Chemlon z Humenného. Národné matičné slávnosti sa konali v spolupráci s mestom Martin a symbolicky ich uzavrelo vypustenie 155 holubíc.





Viac k témam: 155 rokov, Matica slovenská, oslavy
Zdroj: Webnoviny.sk - Matica Slovenská v Martine na národných matičných slávnostiach oslávila 155 rokov © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia