Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Americké sankcie na Rusko ovplyvňujú kurz rubľa, prepadol sa na takmer dvojročné dno












BRATISLAVA 9. augusta (WebNoviny.sk) - Kurz ruského rubľa voči americkému doláru sa vo štvrtok prepadol najnižšie od novembra 2016. Devízový trh tým reaguje na nové sankcie, ktoré uvalili USA na Rusko za použitie nervovoparalytickej látky s cieľom zabiť bývalého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru vo Veľkej Británii.

Na moskovskej burze sa dolár predával za 66,7 RUB, kým ešte v utorok bol kurz rubľa voči doláru na úrovni 63,4 RUB/USD. Oproti rubľu posilnila aj spoločná európska mena, a to na 76,8 RUB/EUR.

Odporúčame:
USA uvalia na Rusko nové sankcie, pri útoku na Skripaľa použilo chemickú zbraň

Ako ďalej informuje portál bbc.com, pod tlakom sú aj popredné ruské firmy ako Aeroflot, Rusal a Sberbank, ktorých akcie na moskovskej burze čelili prepadu o niekoľko percentuálnych bodov.

Bývalý ruský agent Skripaľ a jeho dcéra Julija prežili v marci útok nervovoparalytickou látkou novičok v anglickom meste Salisbury. Británia viní z útoku Rusko, ktoré to vehementne odmieta. Americké ministerstvo zahraničných prijalo argumenty britskej strany a v stredu oznámilo, že Rusko potrestá za použitie chemických zbraní a porušenie medzinárodného práva.

Nové americké sankcie sa týkajú exportu elektronických komponentov a iných technológií s možnosťou využitia vo vojenskom priemysle. Ruským subjektom sa ďalej sťažuje už i tak obmedzený prístup k finančným službám v USA. Nové sankcie podľa amerického rezortu zahraničia vstúpia do platnosti 22. augusta.





Viac k témam: dolár, rubeľ, Rusko, sankcie proti Rusku
Zdroj: Webnoviny.sk - Americké sankcie na Rusko ovplyvňujú kurz rubľa, prepadol sa na takmer dvojročné dno © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia