Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Analytici odhadujú rast slovenskej ekonomiky, zamestnanosť by v budúcom roku mala stúpnuť












BRATISLAVA 13. augusta (WebNoviny.sk) - Slovenská ekonomika by v tomto a budúcom roku mala rásť minimálne štvorpercentným tempom.

Vyplýva to z júlového kola pravidelného prieskumu Národnej banky Slovenska (NBS) medzi analytikmi komerčných bánk, ktorí mierne navýšili odhad hospodárskeho rastu Slovenska.

Podľa analytikov dôjde k rastu cien



Prognózu tohtoročného rastu hrubého domáceho produktu oproti júnu navýšili o 0,1 percentuálneho bodu na 4 % a pre budúci rok odhad rovnako zvýšili o 0,1 percentuálneho bodu na 4,2 %.

Odporúčame:
Slovenská ekonomika podľa GII výrazne stavia na automobilovom priemysle a bude čeliť hrozbe automatizácie

Tohtoročnú koncoročnú harmonizovanú infláciu odhadujú bankoví analytici aktuálne rovnako ako v júni na úrovni 2,6 %. Predikciu rastu cien na koniec budúceho roka mierne navýšili o 0,1 percentuálneho bodu na 2,3 %.

Odhadujú aj rast nominálnej mzdy



Naďalej sa však zlepšujú vyhliadky bankových analytikov na vývoj na trhu práce. Hoci výhľad rastu zamestnanosti ponechali pre tento rok na úrovni 1,8 %, odhad koncoročnej miery nezamestnanosti zlepšili o 0,2 percentuálneho bodu na 6,7 % a prognózu rastu nominálnych miezd zvýšili o 0,1 percentuálneho bodu na 6,1 %.

V budúcom roku by zamestnanosť mala podľa odhadov analytikov komerčných bánk stúpnuť o 1,3 %, nezamestnanosť by mala klesnúť na 6,3 % a nominálne mzdy by mali rásť o 5,8 %.





Viac k témam: mzdy, Národná banka Slovenska (NBS), nezamestnanosť v SR, rast ekonomiky, slovenská ekonomika, zamestnanosť na Slovensku
Zdroj: Webnoviny.sk - Analytici odhadujú rast slovenskej ekonomiky, zamestnanosť by v budúcom roku mala stúpnuť © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia