Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

USA by nemali zneužiť bezpečnostné obavy na brzdenie aktivity podnikateľov, vyzýva Čína












PEKING 14. augusta (WebNoviny.sk) - Čína vyzvala Washington, aby nezneužil bezpečnostné obavy na zabrzdenie podnikateľskej aktivity. Reagovala tak na to, že prezident Donald Trump v pondelok podpísal zákon, ktorý rozširuje právomoci Výboru pre zahraničné investície v USA (CFIUS).

Výsledok sťažností



"USA by mali k čínskym investorom pristupovať objektívne a čestne a mali by sa vyhnúť tomu, že z posudzovania národnej bezpečnosti urobia prekážku pre investičnú spoluprácu čínsko-amerických firiem," uviedlo v utorok vo vyhlásení ministerstvo obchodu Číny.

Zákon rozširujúci kompetencie CFIUS je výsledkom sťažností, že čínske firmy využívajú medzery v americkej legislatíve a nečestne získavajú technológie a potenciálne citlivé informácie.

Odporúčame:
Čína reaguje na kroky USA, plánuje zaviesť 25-percentné clo na americké tovary

Právomoci CFIUS sa rozširujú aj na firmy vlastniace menšinový podiel vo firme, ktorá realizuje nákup. Zákonodarcovia, ktorí vlani zákon navrhli, vyjadrili obavy z toho, že čínske firmy využívajú spoločné podniky na získanie prístupu k citlivým technológiám.

Znepokojenosť pre čínske investície



Vlády iných krajín sú tiež znepokojené pre zvyšujúce sa čínske investície a získavanie technológií, ktoré môžu mať vojenské využitie alebo sa považujú za významné ekonomické aktíva.

Britská vláda minulý mesiac ohlásila návrh na rozšírenie jej právomocí pri blokovaní zahraničných akvizícií, ktoré vyvolávajú bezpečnostné obavy. Týkať sa to má akvizícií, pri ktorých zahraničný investor získava už 25 percent firmy.





Viac k témam: Čína, investície, USA
Zdroj: Webnoviny.sk - USA by nemali zneužiť bezpečnostné obavy na brzdenie aktivity podnikateľov, vyzýva Čína © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia