Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Podnikatelia v Turecku žiadajú prísnejšiu monetárnu politiku, mala by prekonať krízu v krajine












ANKARA 14. augusta (WebNoviny.sk) - Vplyvné turecké podnikateľské organizácie vyzvali vládu na realizáciu prísnejšej monetárnej politiky, ktorá by pomohla prekonať menovú krízu krajiny.

Združenie tureckých priemyselníkov TUSIAD a turecký Zväz obchodných komôr a komoditných búrz (TOBB) v spoločnom vyhlásení v utorok zároveň vyzvali na diplomatické úsilie o vyriešenie sporu s USA a na zlepšenie vzťahov s Európskou úniou, ktorá je hlavným obchodným partnerom Turecka.

Odporúčame:
Turecko čelí prudkému oslabovaniu líry na trhoch, vláda však pripravila akčný plán

Turecká líra (TRY) oproti doláru a iným menám minulý týždeň prudko klesla pre obavy z ekonomickej politiky prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a vzhľadom na spor krajiny s USA pre väznenie amerického pastora, ktorého v Turecku súdia na základe obvinení zo špionáže a činností súvisiacich s terorizmom.

V utorok sa líra stabilizovala zhruba na úrovni 6,55 TRY/USD. Zostala však v blízkosti rekordného minima 7,23 TRY/USD, na ktoré klesla v nedeľu. Od začiatku tohto roka líra stratila 45 percent svojej hodnoty.





Viac k témam: finančná kríza, turecká líra, Turecko
Zdroj: Webnoviny.sk - Podnikatelia v Turecku žiadajú prísnejšiu monetárnu politiku, mala by prekonať krízu v krajine © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia