Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Aktualizované: Turecko reaguje na „ekonomické útoky“ z USA, zvyšuje clá na niektoré americké produkty














  • aktualizované 15. augusta, 14:46




ANKARA 15. augusta (WebNoviny.sk) - Dodatočné clá, ktoré Turecko zaviedlo na niektoré americké tovary, sa týkajú dovozu z USA v hodnote 533 mil. USD. Uviedla to turecká ministerka obchodu Ruhsar Pekcanová.

Turecko v stredu oznámilo zvýšenie ciel na americké produkty vrátane áut, tabaku a alkoholu v odvete na sankcie a clá zo strany USA, ktoré Washington prijal pre prebiehajúci spor vyvolaný väznením amerického pastora v Turecku.

Spor prispel ku kríze tureckej líry



"USA sú dôležitým obchodným partnerom, ale nie sú naším jediným partnerom. Máme iných partnerov a alternatívne trhy," citovala ministerku štátna tlačová agentúra Anadolu. Clá na americké autá sa v Turecku zdvojnásobili na úroveň 120 percent a clá na alkoholické nápoje stúpli na 140 percent. Ankara bude pokračovať "v ochrane práv tureckých firiem," uviedla ministerka obchodu.

Odporúčame:
Vzťahy USA a Turecka nie sú dobré, Donald Trump oznámil zdvojnásobenie ciel na hliník a oceľ

Turecký viceprezident Fuat Oktay na Twitteri uviedol, že clá na niektoré produkty sa zdvihli "v rámci princípu reciprocity v súvislosti s vedomými ekonomickými útokmi zo strany USA". Nové clá eskalujú spor s USA, ktorý prispel k vyvolaniu krízy tureckej meny.

Chcú prepustenie amerického pastora



Washington uvalil finančné sankcie voči dvom tureckým ministrom a zdvojnásobil clá na oceľ a hliník z Turecka, čím sa prezident USA Donald Trump snaží dosiahnuť prepustenie amerického pastora, ktorého v Turecku súdia na základe obvinení zo špionáže a činností súvisiacich s terorizmom.

Turecká líra v uplynulých týždňoch klesla na rekordné minimum, pričom od začiatku roka stratila 42 percent svojej hodnoty. Investorov totiž znepokojilo zhoršenie vzťahov s USA, ale aj ekonomická politika prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.





Viac k témam: clá, sankcie
Zdroj: Webnoviny.sk - Aktualizované: Turecko reaguje na „ekonomické útoky“ z USA, zvyšuje clá na niektoré americké produkty © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia