Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Svet

Pápež František považuje správanie sa kňazov v americkom štáte Pensylvánia za zločinné a trestuhodné












VATIKÁN 16. augusta (WebNoviny.sk) - Pápež František považuje správanie sa kňazov v americkom štáte Pensylvánia, ktorí sa podľa zistení štátnej vyšetrovacej komisie v masovom meradle dopúšťali sexuálneho zneužívania detí, za "zločinné a trestuhodné".

Zneužitie dôvery



Vyhlásil to vo štvrtok večer vo Vatikáne jeho hovorca Greg Burke. Obete týchto strašných praktík by podľa Burkeho mali vedieť, že pápež je na ich strane. Zo strany kňazov podľa vatikánskeho hovorcu šlo o "zneužitie dôvery, ktoré obete okradlo o ich česť a vieru".

Odporúčame:
Bývalý arcibiskup Wilson si trest za krytie sexuálneho zneužívania detí odpyká v domácej väzbe

Podľa vyše 900-stranovej správy, ktorú tento týždeň zverejnila pensylvánska štátna vyšetrovacia komisia, kňazi Rímskokatolíckej cirkvi zneužívali od roku 1940 viac ako tisíc detí. Ide pritom len o údaje za tento jeden štát.

Na zneužívaní sa v spomínanom období podieľalo takmer 300 kňazov. Správa uvádza, že tieto údaje nemusia byť kompletné, keďže niektoré informácie v archívoch chýbajú, a niektoré prípady sa vôbec nikdy nemuseli dostať na verejnosť.

Všetko skrývali



Správa obviňuje hodnostárov pensylvánskej arcidiecézy z toho, že tieto činy systematicky zakrývali pred verejnosťou. "Kňazi znásilňovali malé deti, a tí, ktorí boli za nich zodpovední, nielenže nič neurobili, ale to ešte aj všetko skrývali," uvádza sa v materiáli.

Odporúčame:
Postoj cirkvi k trestu smrti bol nesprávny, tvrdí pápež František a schválil zmenu v katechizme

Správa podrobne opisuje niektoré otrasné prípady, vrátane toho, ako istý kňaz znásilnil sedemročné dievčatko, keď ju bol navštíviť v nemocnici po tom, ako jej vyberali mandle, či prípad chlapca, ktorého kňaz prinútil k orálnemu sexu a následne mu vymyl ústa svätenou vodou.





Viac k témam: pápež František I., Pensylvania, sexuálne zneužívanie detí, Vatikán
Zdroj: Webnoviny.sk - Pápež František považuje správanie sa kňazov v americkom štáte Pensylvánia za zločinné a trestuhodné © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia