Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

Záchranári naďalej varujú verejnosť, aby dodržiavali pitný režim, kolapsy z tepla neubúdajú












BRATISLAVA 18. augusta (WebNoviny.sk) - Záchranári v piatok ošetrili 55 pacientov, ktorí skolabovali z tepla. Najvyšší počet výjazdov zaznamenali v Prešovskom kraji, v ktorom malo zdravotné ťažkosti v dôsledku horúčav 13 pacientov, najmenej v Trenčianskom kraji, kde potrebovali pomoc 3 pacienti. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.

Záchranná zdravotná služba opätovne apeluje na verejnosť, aby dbala na prevenciu – zdržiavať sa v interiéri počas obedňajších hodín, teda od 11:00 do 15:00, a dodržiavať dostatočný pitný režim. Platí, že vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti.

Odporúčame:
Pre horúčavy skolabovalo už vyše tisíc Slovákov, záchranári najmenej zasahovali v Trnavskom kraji

„Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy. Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch,“ upozornila Krčová. Dodala, že v prípade zhoršenia zdravotného stavu treba kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať.





Viac k témam: horúčavy, Záchranná zdravotná služba
Zdroj: Webnoviny.sk - Záchranári naďalej varujú verejnosť, aby dodržiavali pitný režim, kolapsy z tepla neubúdajú © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia