Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Z traťových koľají miznú súčasti prúdovej sústavy, železnice vinia z krádeží skupinu zlodejov












BRATISLAVA 21. septembra (WebNoviny.sk) - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v uplynulých dňoch zaznamenali na strednom a severnom Slovensku zvýšený výskyt krádeží súčastí trakčného vedenia - jednosmernej trakčnej prúdovej sústavy.

Meškanie vlakov a výluky



Tieto krádeže zapríčinili viaceré meškania vlakov, následné neplánované výluky v železničnej doprave a značné škody, ktorých presná výška sa momentálne vyčísľuje. Ako spoločnosť v piatok informovala, predpokladá, že krádeže sú dielom organizovanej skupiny zlodejov, ktorí sa takto obohacujú na jej úkor.

Odporúčame:
Železničiari obnovili obe koľaje trate na úseku zo Šale do Galanty, ktorú poškodil horiaci vlak

Generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy povedal, že tieto organizované skupiny svojim nezodpovedným konaním ohrozujú bezpečnosť a plynulosť železničnej dopravy, ale najmä zdravie a životy nevinných cestujúcich a zamestnancov železníc.

"Zodpovedáme za vyše 3 600 kilometrov železničných tratí, nie je možné krádežiam zabrániť, aj keď sme zvýšili kontroly a spolupracujeme s políciou. Máme vypracovaný zoznam súčastí železničnej infraštruktúry, ktoré by nemali vykupovať v zberniach surovín. Viaceré súčasti sa vyskytujú len na železnici a sú jednoznačne identifikovateľné," uviedol Erdössy.

Hrozí zásah elektrickým prúdom



V prípade krádeže káblov a lán podľa železníc hrozí zásah elektrickým prúdom vysokého napätia. Pri krádežiach súčastí trakčného vedenia pod napätím ide o priame ohrozenie života ako zlodejov, tak aj službukonajúcich zamestnancov ŽSR, ktorí sa môžu dostať do priameho neúmyselného kontaktu so zvyškom visiaceho trakčného vedenia pod napätím po krádeži.

Odporúčame:
Aktualizované: Fico zamlčal vyššie dotácie pre štátne železnice, tvrdí OĽaNO a hrozí návrhom na odvolanie Érseka

V úseku Krásno nad Kysucou - Kysucké Nové Mesto na 1. a 2. traťovej koľaji zamestnanci ŽSR 15. septembra zistili poškodené a odcudzené zosilňovacie vedenie a prúdové prepojenia v trakčnom vedení, chýbajúce laná v pevnom bode nosného laná i ďalšie materiálové položky trakčného vedenia.

"Len v prípade zosilovacieho vedenia bolo poškodené a odcudzené na 1. koľaji v úseku Krásno nad Kysucou - Kysucké Nové Mesto viac ako jeden kilometer vedenia. Zamestnanci ŽSR po zistení uvedeného stavu okamžite pristúpili k odstraňovaniu spôsobenej poruchy a predbežne vyčíslené škody dosahujú až 31 360 eur," opísala jeden z prípadov krádeže hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Odcudzili prúdové prepojenia



Ďalšie odcudzenie súčastí trakčného vedenia zaznamenali 19. septembra v úsekoch Štrba - Východná, Svit - Štrba, Liptovský Mikuláš - Paludza a Paludza - Liptovská Teplá na 1. a 2. traťovej koľaji.

"Aj v tomto prípade boli odcudzené prúdové prepojenia a laná pevných bodov. Z tohto dôvodu musela byť zastavená doprava nákladných vlakov v uvedených úsekoch, ďalšie vlaky osobnej dopravy meškali vplyvov zníženej rýchlosti a vykonávania prehliadok a opráv na trati," upozornila Pavliková. Postupne boli sprevádzkované poškodené úseky trakčného vedenia a železničná prevádzka je aktuálne bez obmedzenia. "V piatok (21. 9.) a v sobotu (22. 9.) sa počas výluk vykonajú definitívne úpravy trakčného vedenia," dodala hovorkyňa ŽSR.





Viac k témam: krádež, ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk - Z traťových koľají miznú súčasti prúdovej sústavy, železnice vinia z krádeží skupinu zlodejov © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia