Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

Novely zákona o vysokých školách Kisku nepresvedčili, nepodpísal ich už druhýkrát












BRATISLAVA 21. septembra (WebNoviny.sk) - Prezident Andrej Kiska ani druhýkrát nepodpísal novelu zákona o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania a zákona o vysokých školách. Poslanci jeho veto prelomili 11. septembra.

Komplexná zmena systému



Novela zákona o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania zavádza úplne nový systém akreditácie v oblasti vysokoškolského štúdia, ktorý po novom bude zastrešovať samostatná verejnoprávna Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo.

Odporúčame:
Ministerstvo školstva zastavilo konanie vo veci registrácie Slovenskej akadémie vied

Novelou vysokoškolského zákona sa podľa ministerstva školstva zvýši napríklad otvorenosť vysokoškolského systému a zjednoduší sa tiež tvorba a úprava študijných programov. Okrem toho sa zavádza nový typ študijného programu - interdisciplinárne štúdiá. Cieľom novely je okrem iného aj zmena systému pre komplexné hodnotenie výskumu na vysokých školách.

Hodnotenie od zahraničných expertov



Podľa zákona hodnotenie zabezpečí ministerstvo, ktoré zriadi odborný panel hodnotiteľov. Aby súčasná úroveň jednotlivých oblastí výskumu neskresľovala nastavenie hodnotiacich kritérií, samotné hodnotenie bude v rukách zahraničných expertov, čo je predpokladom na získanie objektívnejšieho hodnotenia v medzinárodnom kontexte.

Odporúčame:
Prezident Kiska opätovne nepodpísal novelu o súdoch, je vraj v rozpore s princípmi právneho štátu

Novela upúšťa od začleňovania vysokých škôl medzi univerzitné vysoké školy a odborné vysoké školy, upravuje pravidlá školného v súvislosti s prekročením štandardnej dĺžky štúdia v dennej forme či zohľadňuje problémy aplikačnej praxe, ako je napríklad spracúvanie osobných údajov absolventov, ktoré je dnes vo viacerých prípadoch podmienené súhlasom dotknutej osoby, pričom z hľadiska aplikačnej praxe ide len o administratívnu komplikáciu.

Kisku novela nepresvedčila



Podľa prezidenta Kisku novele zákona o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania chýbajú skutočné a zrozumiteľné záruky posilnenia kvality či objektívnosti jej posudzovania pri hodnotení vysokých škôl. Prezident konštatoval veľké množstvo právnych aj vecných nedostatkov, ktoré vzbudzujú obavu, či budú v praxi fungovať dobre.

Novelu vysokoškolského zákona vrátil v častiach súvisiacich so zákonom o kvalite vysokoškolského vzdelávania a Slovenskej akadémii vied. V prípade SAV prezident Kiska namietal, že dochádza k ohrozeniu transformácie akadémie, keďže schválený zákon spôsobí pre zmätočnosť a nesystémovosť len chaos a právnu neistotu. Vyzval vládu a ministerstvo školstva, aby ukončili chaos v prípade Slovenskej akadémie vied.





Viac k témam: Andrej Kiska, Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR, SAV Slovenská akadémia vied, vysoké školy
Zdroj: Webnoviny.sk - Novely zákona o vysokých školách Kisku nepresvedčili, nepodpísal ich už druhýkrát © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia