Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

Aktualizované: Tisíce domácností na strednom Slovensku boli po nočnej víchrici bez elektriny














  • aktualizované 24. septembra, 17:44




LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ 24. septembra (WebNoviny.sk) - Po nočnej víchrici z nedele na pondelok zostalo bez elektriny v okolí Banskej Bystrice, na Kysuciach, na Orave a v Liptove približne 12-tisíc odberných miest.

Podľa hovorcu Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslava Gejdoša sú v teréne posilnené tímy elektrikárov, ktorí vyhľadávajú konkrétne miesta porúch.

Chaty a horárne stále bez prúdu



Všetky trvalo obývané odberné miesta už energetici zo SSD zásobujú elektrinou. Od rána do 16:30 sa im podarilo odstrániť 30 porúch na vedeniach vysokého napätia. Bez prúdu zostalo iba 15 odberných miest v Ľubochnianskej doline pri Ružomberku. Ide o chaty a horárne, ktoré nie sú trvalo obývané.

Odporúčame:
Na Slovensku hrozia prízemné mrazy, je vydaná výstraha prvého stupňa

"V najdlhšej doline na Slovensku spadli na elektrické vedenie stromy, pričom poškodili dva stĺpy. Dnes sa ich elektrikárom nepodarilo dostať do prevádzkyschopného stavu, pretože sú v ťažko prístupnom teréne a aj samotné vyhľadanie poškodených miest bolo veľmi náročné. Najmä z dôvodu bezpečnosti musí oprava počkať do utorkového rána. Elektrikári na ňu nasadia aj ťažké mechanizmy, lebo v určitých miestach budú musieť upraviť prístupovú cestu, aby sa dostali k poruche," objasnil hovorca.

Nové poruch nepribúdajú



Elektrikárom zo SSD sa od rána podarilo vyriešiť zhruba tri štvrtiny porúch a podľa hovorcu nové už nepribúdajú. Krátko pred poludním zostalo bez elektrickej energie ešte asi 2 500 odberných miest zo stredného Slovenska.

Zhruba tisícka domácností nemá elektrinu vo Východnej v okrese Liptovský Mikuláš. Desiatky až stovky odberateľov čakajú na odstránenie poruchy aj v Ľubochni, v Oravskom Podzámku a v kysuckej Vychylovke.

"Z výpadkov v okolí Banskej Bystrice už pracovníci údržby pripojili všetkých dotknutých s výnimkou obyvateľov Starých Hôr, konkrétne časti Polkanová. V tejto oblasti potrebujú vymeniť izolátor v ťažšie dostupnom teréne, ale mali by to stihnúť v najbližších hodinách," doplnil Gejdoš.

Trinásť porúch na vysokom napätí



Na vysokom napätí eviduje SSD 13 porúch. Bez prúdu je približne 140 distribučných trafostaníc.

„Odstraňovanie porúch bude postupne podľa priority – to znamená, že prednosť majú vedenia vysokého napätia, ktoré napájajú najväčší počet odberných miest,“ dodal. Postihnuté sú najmä mestá Liptovský Mikuláš, Trstená a obce Liptovské Matiašovce, Jakubovany, Ľubochňa, Beňadovo a Oravský Podzámok.

„Počas noci a ráno sme nemali hlásenú žiadnu mimoriadnu udalosť. Odstraňovali sme iba padnuté stromy v Hybiach a v obci Žiar,“ potvrdila okresná riaditeľka liptovskomikulášskych hasičov Eva Krajčiová. Bez mimoriadnej udalosti boli aj hasiči v okrese Námestovo.





Viac k témam: počasie, silný vietor, stredoslovenská distribučna
Zdroj: Webnoviny.sk - Aktualizované: Tisíce domácností na strednom Slovensku boli po nočnej víchrici bez elektriny © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia