Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Bankovníctvo

Fed sa vymkol spod kontroly, vystupňoval Trump kritiku voči centrálnej banke USA












WASHINGTON 12. októbra (WebNoviny.sk) - Prezident USA Donald Trump vystupňoval útoky proti zvyšovaniu úrokov zo strany amerického Federálneho rezervného systému (Fed).

Pokles amerického akciového trhu



Trump vyhlásil, že "Fed sa vymkol spod kontroly" a dal mu za vinu tohtotýždňový pokles amerického akciového trhu.

"Ide o korekciu, o ktorej si myslím, že ju spôsobil Federálny rezervný systém úrokovými sadzbami," odpovedal prezident reportérom, ktorí ho požiadali o jeho názor na pád akciového trhu.

"Máme úrokové sadzby, ktoré idú hore rýchlejším tepom, ako by mnohí ľudia vrátane mňa predpokladali. Myslím si, že Fed je mimo kontroly," dodal Trump.

Trump nechce vyhodiť šéfa banky



Hoci prezident vyhlásil, že má námietky voči pokračujúcemu zvyšovaniu úrokov zo strany Fed-u, uviedol, že sa nebude snažiť o odchod šéfa centrálnej banky z funkcie. "Nechystám sa ho vyhodiť," povedal Trump. "Iba som sklamaný z tempa", ktorým sa úroky zvyšujú, poznamenal.

V histórii USA sa nestalo, že by prezident odvolal z funkcie šéfa Fed-u, hoci niektorým nebolo umožnené, aby na poste zostali aj druhé štvorročné funkčné obdobie.

Hlavný ekonomický poradca amerického prezidenta Larry Kudlow v rozhovore pre CNBC vo štvrtok povedal, že sa s Trumpom rozprával o jeho kritike Fed-u a myslí si, že v komentároch prezidenta "nie je nič nové". "Vieme, že Fed je nezávislý. Prezident nediktuje politiku Fed-u." konštatoval Kudlow.





Viac k témam: Donald Trump, FED americký Federálny rezervný systém, Larry Kudlow
Zdroj: Webnoviny.sk - Fed sa vymkol spod kontroly, vystupňoval Trump kritiku voči centrálnej banke USA © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia