Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Svet

Turecký minister opäť vyzval Saudskú Arábiu v súvislosti s vyšetrovaním zmiznutia novinára












ISTANBUL 13. októbra (WebNoviny.sk) - Turecko zopakovalo svoju výzvu Saudskej Arábii, aby v súvislosti s vyšetrovaním zmiznutia saudskoarabského novinára Džamála Chášakdžího povolila vstup do budovy svojho konzulátu v Istanbule.

Saudi ešte nezačali spolupracovať



Turecký minister zahraničia Mevlüt Čavušoglu v sobotu skonštatoval, že Saudi ešte s tureckými úradmi nezačali spolupracovať, no vyšetrovatelia a technickí pracovníci sa musia dostať do priestorov konzulátu.

"Saudská Arábia s nami musí spolupracovať," uviedol. Turecko podľa jeho slov poskytne Saudom informácie zo svojho vyšetrovania, ale bude na ňom pracovať samostatne.

Saudská Arábia pritom už pred niekoľkými dňami prisľúbila, že konzulát sprístupní vyšetrovateľom, no dosiaľ tak neurobila.

Turecká vláda údajne disponuje audio záznamom vraždy, ktorý získali vďaka novinárovým hodinkám. Provládne noviny Sabah informujú, že vraždu nahrali Chášakdžího Apple Watch a vyšetrovatelia záznam získali z jeho iPhoneu a účtu iCloud.

Svoje telefóny nechal snúbenici



Novinár vraj predtým ako šiel na konzulát nechal svoje telefóny snúbenici. Turecké úrady však neodpovedali na otázky agentúry Associated Press v tejto súvislosti.

Novinár si šiel minulý utorok na konzulát vybaviť papiere potrebné k uzavretiu manželstva a odvtedy je nezvestný. Tureckí predstavitelia medzičasom tlmočili obavy, že 59-ročného kritika režimu Rijádu vo vnútri zavraždili.

Saudská Arábia tieto obvinenia odmietla ako "nepodložené", za uplynulé dni však neposkytla žiadny dôkaz, že by novinár konzulát opustil.





Viac k témam: Džamál Chášakdží, Mevlüt Čavušoglu
Zdroj: Webnoviny.sk - Turecký minister opäť vyzval Saudskú Arábiu v súvislosti s vyšetrovaním zmiznutia novinára © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia