Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Svet

Silná búrka sa prehnala táborom horolezcov na hore v Nepále, niekoľkí zahynuli












KÁTHMANDU 14. októbra (WebNoviny.sk) - Silná búrka, ktorá sa prehnala základným táborom horolezcov na hore Gurdža Himal, si vyžiadala deväť mŕtvych. Informuje o tom nepálska polícia, podľa ktorej bolo v tábore päť juhokórejských horolezcov a štyria nepálski vodcovia.

Záchranárska helikoptéra, ktorá sa v sobotu nemohla dostať na miesto pre pretrvávajúce zlé počasie, v nedeľu začala s prevozom tiel. Obete boli podľa BBC rozhádzané v okruhu 500 metrov. Vyšetrovatelia v súčasnosti zisťujú, čo presne sa na mieste stalo, no predpokladajú, že tábor bol postavený o niečo vyššie ako zvyčajne.

Podľa miestnych médií je medzi zosnulými aj skúsený juhokórejský horolezec Kim Čchang-ho. Skupina, ktorú viedol, čakala na lepšie počasie, aby sa mohla pokúsiť o výstup na vrchol. Tábor, ktorý bol vo výške 3500 metrov nad morom, bol vzdialený asi deň chôdze od najbližšej dediny.

Gurdža Himal s výškou 7193 metrov nepatrí medzi často lezené hory. Podľa Himalayan Database na ňu nikto nevystúpil od roku 1996 a na jej vrchol sa dostalo celkovo len 30 ľudí, v porovnaní s vyše osemtisíc, ktorí dosiahli vrchol Mount Everestu.





Viac k témam: horolezci, silná búrka, smrť, vrtuľník
Zdroj: Webnoviny.sk - Silná búrka sa prehnala táborom horolezcov na hore v Nepále, niekoľkí zahynuli © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia