Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Futbal

Video: Slovensko už bez trénera Kozáka remizovalo vo Švédsku, krásnym gólom vyrovnal Rusnák














  • aktualizované 16. októbra 23:33




ŠTOKHOLM 16. októbra (WebNoviny.sk) - Slovenskí futbalisti remizovali v medzištátnom prípravnom zápase v Solne na predmestí Štokholmu s domácimi Švédmi 1:1.

Skóre otvoril v 52. min po zlom spracovaní Erika Saba švédsky kanonier John Guidetti. Nerozhodný výsledok stanovil v 84. min presnou strelou Albert Rusnák.

Na lavičke bez Kozáka



Reprezentáciu Slovenska už viedol Štefan Tarkovič, keďže tréner Ján Kozák sa po zápase 1. skupiny B-divízie európskej Ligy národov 2018/2019 proti Česku (1:2), rozhodol rezignovať na svoj post.

Tím "Blaagult" bol príjemným prekvapením tohtoročných majstrovstiev sveta vo futbale v Rusku, na ktorý sa kvalifikoval na úkor Talianov. Na "mundiale" Švédi dokráčali až do štvrťfinále, kde nestačili na Angličanov (0:2).

Piaty vzájomný zápas



Slováci proti Švédom doteraz nastúpili v piatich oficiálnych stretnutiach s bilanciou 0-3-2.

Slovensko a Švédsko sa stretli aj minulý rok v januári v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. Tím spod Tatier vtedy v neoficiálnom medzištátnom prípravnom stretnutí podľahol súperovi vysoko 0:6.

Rusnák je len druhým strelcom, ktorý dal v drese Slovenska gól "trom korunkám". Predtým sa to podarilo Mariánovi Zemanovi, bolo to 10. mája 1996 pri prehre 1:2 v Helsingborgu.



Futbal - medzištátny prípravný zápas





  • Friends Arena Štokholm




Švédsko - Slovensko 1:1 (0:0)



Góly:

52. - 1:0 J. Guidetti

84. - 1:1 A. Rusnák

Žlté karty: 1 – 1

90.+2 S. Papagiannopulos - 36. E. Sabo

strely celkovo (na bránu): 17:17 (4:5), rohové kopy: 9:3, ofsajdy: 1:1, držanie lopty (v %): 40 – 60, hlavný rozhodca: J. Kehlet (Dán.), 9876 divákov

Zostavy:

Švédsko: Johnsson (46. Nordfeldt) - Krafth, Jansson, Granqvist (81. Papagiannopulos), M. Olsson - Durmaz (66. V. Claesson), K. Olsson, Ekdal (81. Rohdén), Hiljemark (81. K. Peterson) - Guidetti, S. Andersson (66. Berg)

Slovensko: Dúbravka - Sabo, Škriniar, Škrtel (83. Šatka), Hancko - Kucka (57. Hrošovský), Lobotka (56. Greguš) - Rusnák, Hamšík (67. Duda), Mak (66. Bero) - A. Nemec (71. S. Mráz)



I. polčas



Úvod zápasu bol z oboch strán pomerne aktívny, ale ani jedno družstvo si nevypracovalo vyloženú príležitosť.

Prvý vzruch na ihrisku nastal v 14. min, keď mala reprezentácia SR výhodu priameho kopu po faule na Róberta Maka. Albert Rusnák trafil z uhla iba múr, lopta sa odrazila k Marekovi Hamšíkovi, ale jeho strelu zvnútra šestnástky zablokoval v poslednej chvíli Oscar Hiljemark.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Futbal: Švédsko – Slovensko

V 22. min mal Hamšík ďalšiu pološancu, v ťažkej pozícii tiesnený pozornou defenzívou Švédska minul bránku domácich. V 25. min spoza šestnástky pálil Rusnák, brankára Karla-Johana Johnssona zachránila od gólu jeho pravá žrď.

Strela Adama Nemca o tri minúty neskôr nemala nárok na úspech. Po polhodine hry sa dostali k slovu aj domáci, Kucka prienik po pravej strane ihriska zablokoval a lopta rozvlnila bočnú sieť bránky Martina Dúbravku iba z vonkajšej strany.

 

O chvíľu neskôr po chybe kapitána SR Martina Škrtela hlavičkoval Sebastian Andersson, ale obranca Fenerbahce Istanbul napravil svoje zaváhanie a nedovolil súperovi presne namieriť. V 33. min pálil po priamom kope z diaľky Juraj Kucka vysoko nad.

O tri minúty spravil chybu v rozohrávke Erik Sabo a takmer vyslal Jimmyho Durmaza do samostatného úniku, ale stihol ho potiahnuť za dres, za čo videl žltú kartu. Švédi z priameho kopu neohrozili Dúbravku, naopak, do protiútoku sa rútil Róbert Mak, ale rozhodol sa pre individuálne riešenie.

II. polčas



Krátko po začiatku druhého polčasu chcel Kucka preveriť striedajúceho švédskeho gólmana Kristoffera Nordfeldta, ale nemieril presne.

V 51. min bol presnejší, brankár jeho nepríjemnú strelu z diaľky vyrazil a obrancovia loptu upratali do bezpečia. Z protiútoku udreli domáci futbalisti, po ďalšej veľkej chybe Saba dostal dostatok priestoru útočník John Guidetti, ktorý sa zblízka nemýlil a otvoril skóre - 1:0.



V 59. min zahral Sabo "malú domov", domáci nariadený priamy kop z päťky zahrali nakrátko, následný strelecký pokus Durmaza zablokoval Hancko.

Švédov strelený gól povzbudil, v 65. min hlavičkoval Jansson, no Dúbravka bol pozorný. O minútu na to prišiel na ihrisko okrem iných aj švédsky útočník Marcus Berg, prvým dotykom s loptou mohol vonkajším priehlavkom zvýšiť, ale netrafil Dúbravkovu bránku.

V 71. min nahradil Adama Nemca debutant Samuel Mráz. Slovensko v 79. min zahralo priamy kop, skvelý pokus Ondreja Dudu ešte lepším zákrokom zneškodnil Nordfeldt. Z protiútoku pohrozil Guidetti, parádnym zákrokom sa vyznamenal aj Dúbravka, ktorý sa potom blysol aj pri strele Hiljemarka.

V 84. min dala defenzíva domácich veľa priestoru Albertovi Rusnákovi, ktorý namieril presne do pravého horného rohu bránky Švédska a vyrovnal - 1:1. V závere Kristoffer Olsson fauloval Rusnáka, ktorý nariadenú "štandardku" rozohral presne na hlavu Škriniara, výborne však zasiahol gólman Nordfeldt.



Hlasy





  • zdroj: RTVS, SITA




Štefan Tarkovič (dočasný tréner SR): "Chýba nám futbalové šťastie. V prvom polčase do nejakej 40. min sme jednoznačne dominovali. Vypracovali sme si šance, či už v podaní Mareka Hamšíka, Albert Rusník trafil žrď... Hrali sme veľmi dobre kombinačne, dravo, na ihrisku sme dominovali. Škoda, že sme nedali gól. V druhom polčase sa súper po našej chybe dostal vďaka gólu do zápasu. Mal silnú fázu, ale napokon sme zápas mohli otočiť. Albert Rusnák krásnou strelou vyrovnal a Milan Škriniar mal v závere na hlave čistú gólovú šancu. Škoda toho, lebo tento duel sa dal zvládnuť víťazne."

Dávid Hancko (obranca SR): "Bola tam taká správna nervozita, väčšia zodpovednosť. Predsa len, prvýkrát som nastúpil s týmito chalanmi od začiatku. Sme spolu iba týždeň, snažil som sa byť čo najviac koncentrovaný a držať sa pokynov od trénera a rád od starších spoluhráčov. Na to, že som hral prvýkrát v základe, som spokojný, ale už teraz viem, ktoré veci by som mal zlepšiť. Budem sa snažiť na nich pracovať. Je tu ešte veľa priestoru na zlepšenie."

Stanislav Lobotka (stredopoliar SR): "Bol to zaujímavý zápas pre divákov. Bolo to hore-dole. Oba tímy chceli väčšinu zápasu tvoriť, aj šancí bolo dosť. Po nevydarenom zápase s Českom sme ukázali, že chceme víťaziť, išli sme za triumfom a predviedli sme dobrú hru. Tréner Tarkovič už má odkrútené nejaké zápasy, takže to preňho nebola úplná novinka."

Samuel Mráz (útoční SR, debut v reprezentácii): "Bol to pre mňa obrovský deň. Nastúpiť za prvé mužstvo národného tímu je skvelé. Užíval som si to. Škoda toho výsledku. Miňo Škriniar mal v závere dobrú hlavičku, ktorá mohla skončiť v sieti a bolo by to veselšie. Švédi majú obrovskú kvalitu, sú veľmi silní na lopte, čo potvrdili aj teraz."

Albert Rusnák (stredopoliar SR a strelec vyrovnávajúceho gólu): "Myslím si, že sme hrali veľmi dobre, kombinačne, držali sme loptu. Švédi boli na MS, dosiahli tam dobrý výsledok, takže to nebol ľahký zápas. Mohli sme vyhrať, ale aj remíza je dobrý výsledok. V prvom polčase som trafil žrď, v podstate som nevedel, čo s loptou, mal som ju pod nohou, tak som vystrelil. Pred gólom som nemal komu prihrať, nikto ku mne nepristúpil, tak som skúsil šťastie a som rád, že to tam padlo. Ako profesionáli sa vieme na dve-tri hodiny pripraviť na zápas a zabudnúť na všetky veci, ktoré sa dejú okolo nás. Myslím si, že to na ihrisku bolo vidieť. Boli sme koncentrovaní celých deväťdesiat minút. Hrali sme bez nejakých väčších chýb a ako som povedal, 1:1 je prijateľný výsledok."

Milan Škriniar (obranca SR): "Vedeli sme, že to bude náročný zápas. V prvom polčase sme sa nebáli hrať, držali sme loptu a mali sme aj šance. Bobo Rusnák trafil tyčku, Švédi nemali žiadnu príležitosť. V druhom polčase sme hrali ďaleko od seba, nechali sme Švédom veľa priestoru na protiútoky, hoci sme vedeli, že práve v nich je ich sila. Žiaľ sme dostali gól, ale podarilo sa nám vyrovnať a napokon sme mohli aj zvíťaziť. Nevyšlo to."



 

 

 





Viac k témam: slovenská futbalová reprezentácia, švédska futbalová reprezentácia
Zdroj: Webnoviny.sk - Video: Slovensko už bez trénera Kozáka remizovalo vo Švédsku, krásnym gólom vyrovnal Rusnák © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia