Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Svet

Slovensko víta schválenie návrhu dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ britskou vládou












BRATISLAVA 15. novembra (WebNoviny.sk) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZV) víta schválenie návrhu dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) britskou vládou.

Vďaka patrí obom vyjednávacím tímom



Agentúru SITA o tom informovalo MZV s tým, že je to najlepší možný scenár pre obe strany, ich občanov a podnikateľský sektor s obchodnými väzbami na britských ekonomických operátorov.

"Naša vďaka patrí obom vyjednávacím tímom, na strane EÚ najmä hlavnému vyjednávačovi Michelovi Barnierovi. Tento výsledok je dôkazom pragmatizmu a potvrdením vzájomnej dôvery a rešpektu. Po dlhšom čase neistoty máme konkrétny a hmatateľný výsledok zložitých a komplexných rokovaní. Napriek tomuto pozitívnemu vývoju treba brať do úvahy, že celý proces sa zďaleka nekončí a čaká nás ešte schválenie návrhu dohody európskym a najmä britským parlamentom. Veríme, že nastavený pozitívny trend bude pokračovať, oba parlamenty návrh dohody schvália a podarí sa tak predísť neriadenému odchodu Spojeného kráľovstva," uvádza sa ďalej vo vyhlásení MZV.

Minimalizácia negatívnych dopadov



Hlavným cieľom rokovaní bolo podľa MZV minimalizovať negatívne dopady na obe strany. "Osobitným záujmom Slovenskej republiky bolo ochrániť práva našich občanov žijúcich v Spojenom kráľovstve, ktoré zostanú zachované aj po vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ 29. marca 2019. Je tiež veľmi pozitívne, že dohoda predpokladá dvojročné prechodné obdobie, počas ktorého zostane Spojené kráľovstvo súčasťou vnútorného trhu a colnej únie. Toto obdobie napomôže zmierneniu negatívnych dopadov a občania aj podnikateľský sektor budú mať možnosť pripraviť sa na plynulý prechod a adaptovať sa na nové podmienky vzájomných vzťahov. Veríme, že okrem dohody o vystúpení sa nám podarí dosiahnuť konsenzus aj v otázke rámca budúcich vzťahov a so Spojeným kráľovstvom budeme spolupracovať v celom spektre oblastí, počínajúc obchodom, dopravou, sociálnymi vecami, cez bezpečnosť, obranu, zahraničné veci, až po školstvo, vedu, výskum a kultúru," uzatvára vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí.





Viac k témam: brexit, Európska únia, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Veľká Británia
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovensko víta schválenie návrhu dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ britskou vládou © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia