Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

Slovensko by malo v Marakéši ukázať postoj k paktu o migrácii, oponoval Lajčák na výbore Dankovi












BRATISLAVA 21. novembra (WebNoviny.sk) - Minister zahraničia Miroslav Lajčák (Smer-SD) navrhuje, aby sa Slovensko zúčastnilo na konferencii v marockom Marakéši, na ktorej bude prijatý globálny rámec OSN o migrácii.

Interpretatívne prehlásenie



Zároveň navrhuje, aby Slovensko na tejto konferencii jasne deklarovalo svoj postoj k tomuto paktu. Pred parlamentným zahraničným výborom Lajčák takto reagoval na vyhlásenie predsedu NR SR Andreja Danka (SNS), ktorý chce, aby Slovensko vyjadrilo svoj nesúhlas s migračným paktom neúčasťou na marakéšskej konferencii.

"Neísť na konferenciu nemá zmysel. Lepšie je vyjadriť svoj postoj tam, aby bol súčasťou záznamov z konferencie, a to tak, aby nás počul celý svet," vyhlásil Lajčák.

Vysvetlil, že Slovensko podá na konferencii takzvané interpretatívne prehlásenie, v ktorom vysvetlí, ako Globálny rámec o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii chápe a aké má voči nemu výhrady. SR dá podľa Lajčáka jasne najavo, že slovenská migračná pozícia sa nemení a že Slovensko si bude naďalej samé určovať svoju migračnú politiku.

Migrácia ako globálny problém



Účasťou na konferencii však zároveň ukáže, že migráciu chápe ako globálny problém, ktorý chce riešiť spoločne s inými krajinami. Slovenské prehlásenie sa pritom stane súčasťou záverov konferencie.

Poslancom zahraničného výboru NR SR Lajčák vysvetlil, že migračný rámec vyjadruje ochotu krajín spolupracovať v oblasti migrácie. "Nie je to biblia, neobsahuje prikázania. My si povieme, čo budeme robiť," zdôraznil. Pripomenul, že rámec sa týka aj Slovenska, napríklad v oblasti legálnej ekonomickej migrácii. Týka sa aj Slovákov, ktorí žijú a pracujú v zahraničí.

Globálny rámec o migrácii podľa Lajčáka nie je medzinárodnou zmluvou, nevyžaduje podpis ani ratifikáciu a nie je právne záväzný, čo znamená, že štáty sa slobodne rozhodnú, ako budú postupovať podľa vlastných zákonov. Doterajšie diskusie a tomto rámci podľa ministra sprevádzali klamstvá a emócie.





Viac k témam: Andrej Danko, Miroslav Lajčák, OSN Organizácia spojených národov, pakt o migrácii, Smer-SD, SNS Slovenská národná strana
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovensko by malo v Marakéši ukázať postoj k paktu o migrácii, oponoval Lajčák na výbore Dankovi © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia