Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

Útulky sa po Vianociach zapĺňajú zvieratami, kúpu psa pod stromček treba poriadne zvážiť












BRATISLAVA 17. decembra (WebNoviny.sk) – Po Vianociach sa slovenské útulky každoročne zapĺňajú zvieratami, najčastejšie psíkmi a šteňatami, ktoré skončia na ulici ako nechcené vianočné darčeky. Rodičia často kupujú, či už pod tlakom alebo dobrovoľne, deťom pod stromček živé zviera.

Robia tak bez toho, aby si urobili reflexiu podmienok, v akých budú toto zvieratko chovať, bez toho, aby mali s chovom nejakú skúsenosť a bez toho, aby sa oboznámili s podmienkami, aké si to zvieratko vyžaduje, zdôraznila v pondelok pred novinármi zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová.

Kúpu treba zvážiť



Ľudí vyzvala, aby ozaj takýto typ vianočného darčeka dôkladne zvážili vzhľadom na rodinnú situáciu a možnosti starať sa o psíka ďalších asi 15 rokov.

Dôvody na zbavenie sa zvieraťa sú pritom podľa Stanovej väčšinou úplne banálne – chovatelia nezvládnu temperament šteňaťa, prekážajú mu mláčky či nutnosť každodenných prechádzok bez ohľadu na počasie. Zvierací ombudsman odhaduje, že v útulkoch skončí po Vianociach každoročne asi 200 psov.

Zviera nie je vec či hračka



Stanová pripomenula, že podľa zákona od 1. septembra už zviera nie je vec, ale cítiaca bytosť. „Zvieratá nie sú hračky. Chovať zviera je síce právo, ale právo spojené s povinnosťami. Aj ústava hovorí, že vlastníctvo zaväzuje a nie je možné ho zneužívať na ujmu práv iných, v tomto prípade zvierat,“ zdôraznila.

Novela zákona o veterinárnej starostlivosti priniesla od septembra tiež povinnosť čipovania psov, čo znamená, že majitelia vyhodených zvierat sa budú dať ľahšie identifikovať. Upozornila na riziko finančných sankcií voči majiteľovi, ktorý sa zbaví psa. Pokuta môže dosiahnuť až 400 eur.

Zákon zakazuje opustiť zviera s úmyslom zbaviť sa ho,“ vyhlásila Stanová a na záver pripomenula, že každý pes, ktorého si človek zadováži, musí byť od septembra čipovaný, v opačnom prípade sa majiteľ dopúšťa priestupku.





Viac k témam: útulok, Vianoce, vianočné darčeky, zvieratá
Zdroj: Webnoviny.sk - Útulky sa po Vianociach zapĺňajú zvieratami, kúpu psa pod stromček treba poriadne zvážiť © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia