Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Agentúra Fitch potvrdila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Grécka












BRATISLAVA 10. februára (WebNoviny.sk) - Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila Grécku dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej mene na úrovni BB- so stabilným výhľadom.

Rast ekonomiky sa zrýchli



Agentúra očakáva, že po reálnom zväčšení gréckej ekonomiky v roku 2018 o dve percentá sa rast hrubého domáceho produktu krajiny (HDP) v tomto roku zrýchli na úroveň 2,3 percenta a v roku 2020 grécke hospodárstvo posilní o 2,2 percenta.

"Výhľad súkromnej spotreby pre najbližšie obdobie je priaznivý. Disponibilné príjmy domácností v treťom kvartáli 2018 stúpli o 4 percentá, čo bolo najrýchlejšie tempo ich rastu od roku 2008," uviedla agentúra.

Zlepšenie verejných financií



Grécke verejné financie sa podľa agentúry Fitch naďalej zlepšujú.

"Odhadujeme, že rozpočtový prebytok Grécka za rok 2018 je na úrovni 0,6 percenta HDP vďaka vyšším príjmom, ako sa plánovalo, a vďaka zdržanlivosti vo výdavkoch. To naznačuje primárny prebytok rozpočtu vo výške 3,7 percenta HDP," konštatovala agentúra.

Zároveň Fitch očakáva, že fiškálna politika krajiny zostane zdravá a prognózuje, že primárne prebytky jej rozpočtu budú vo výške 3,4 percenta HDP v tomto roku a na úrovni 3,3 percenta HDP v roku 2020.





Viac k témam: Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings, rating, rating Grécka
Zdroj: Webnoviny.sk - Agentúra Fitch potvrdila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Grécka © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia