Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

Nezvolenie kandidátov je podľa Baránka ústavná kríza, parlament si neplní svoju zákonnú úlohu












BRATISLAVA 14. februára (WebNoviny.sk) - Opätovné nezvolenie kandidátov na ústavných sudcov je podľa politického analytika Jána Baránka ústavnou krízou.

"Celkovo to znamená, že parlament si neplní svoju zákonnú úlohu. Jeho základnou úlohou totiž je, aby fungoval štát a všetky jeho zložky," povedal pre agentúru SITA.

Predĺženie mandátu súčasných sudcov



Zároveň pripomenul, že ak by sa mal naplniť medializovaný scenár s predĺžením mandátu súčasných ústavných sudcov, koalícia na to potrebuje ústavnú väčšinu.

Podľa analytika by tiež mohol zo strany koalície nastať pokus aplikovať teóriu, že mandát sudcov trvá pokým nebudú zvolení noví. To však podľa neho nemá oporu v zákone.

Koalícia nemusí skončiť



Baránek zároveň zdôraznil, že si sám nevie predstaviť, ako sa táto situácia vyrieši. Nemyslí si však, že to znamená automaticky koniec koalície.

Pokiaľ ide o údajnú dohodu, že koalícia mala zvoliť aspoň šesť kandidátov, Baránek zdôraznil, že ju nebral vážne. "Dalo sa očakávať, že to takto dopadne," povedal s tým, že opäť prevážil politický záujem nad záujmom štátu.





Viac k témam: Národná rada SR, Ústavný súd SR, voľba ústavných sudcov
Zdroj: Webnoviny.sk - Nezvolenie kandidátov je podľa Baránka ústavná kríza, parlament si neplní svoju zákonnú úlohu © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia