Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Zdravotníctvo

Ministerstvá by mali pripraviť nový zákon o dlhodobej starostlivosti, apeluje platforma SocioFórum












BRATISLAVA 22. februára (WebNoviny.sk) - Nezávislá platforma SocioFórum apeluje na Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ) a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVaR), aby pripravili a uviedli do praxe nový zákon o dlhodobej starostlivosti, ktorý upraví kompetencie a sprehľadní starostlivosť o dlhodobo odkázaných na systémovej báze. Ako uviedla platforma v tlačovej správe, reagujú na vyhlásenie hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Eliášovej.

Ministerstvá zdravotníctva aj práce, sociálnych vecí a rodiny podľa tohto vyhlásenia neidentifikovali právne prekážky, aby sa poskytovatelia zdravotnej starostlivosti mohli registrovať a poskytovať zároveň zdravotnú starostlivosť aj sociálne služby a následne ich mať hradené podľa predpisov jedného a druhého rezortu.

Preto sa oba rezorty dohodli na úpravách vlastných systémov, pretože ich považujú za realizovateľnejšie z hľadiska časového aj vecného. MZ tak podľa platformy oznámilo, že sa tento zákon v súčasnosti nebude pripravovať.

Alarmujúca situácia



Odborníci, ale aj ministerstvá podľa SocioFóra už niekoľko rokov v rôznych materiáloch a v Programovom vyhlásení vlády SR na roky 2016 - 2020 zdôrazňujú potrebu pripraviť a prijať zákon o dlhodobej starostlivosti. Zdravotná starostlivosť a sociálne služby v SR sú podľa SocioFóra dva separátne systémy s minimálnou koordináciou a prepojením. Každý z týchto systémov sa riadi vlastnou legislatívou a normami.

"V sociálnom a zdravotnom systéme je však alarmujúca situácia – ľuďom ťažko a dlhodobo chorým nie je možné v rámci sociálneho systému poskytnúť potrebnú odbornú zdravotnú starostlivosť vzhľadom na finančnú náročnosť," píše nezávislá platforma.

Ako uviedla, v zdravotníckych zariadeniach nemajú pre takýchto ľudí dostatočný počet lôžok, starostlivosť je potom často prenechaná na neformálne opatrovanie v rodinách.

"Sme touto situáciou sklamaní a znepokojení, preto apelujeme na Ministerstvo zdravotníctva SR a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, aby pripravili a uviedli do praxe nový zákon o dlhodobej starostlivosti, ktorý upraví kompetencie a sprehľadní starostlivosť o dlhodobo odkázaných na systémovej báze," dodalo SocioFórum.

Stanovisko vytrhnuté z kontextu



SocioFórum je neformálna platforma mimovládnych neziskových organizácií, ktoré pôsobia v sociálnej, humanitárnej a zdravotnej oblasti. SocioFórum pokračuje v napĺňaní poslania a programu Sekcie humanitných a charitatívnych činností Grémia tretieho sektora, ktorá aktívne fungovala nepretržite od roku 1993.

Ako v reakcii uviedla hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová, SocioFórum uviedlo len časť stanoviska, ktoré ministerstvo zdravotníctva poskytlo k danej problematike, preto je vytrhnuté z kontextu. Problematika dlhodobej starostlivosti o chronicky chorých pacientov je pre rezort zdravotníctva aj naďalej prioritou.

"Vzhľadom na efektívnosť realizovateľnosti zmien sme sa s kolegami z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny dohodli na úpravách vlastných systémov, pretože ich považujeme za realizovateľnejšie z hľadiska časového aj vecného," konštatovala hovorkyňa.

Ciele zmien



Cieľom zmien, ktoré chce MZ čo najskôr aplikovať do praxe, je napríklad zvýšenie lôžkového fondu v následnej starostlivosti, paliatívnej starostlivosti či intenzívnej ošetrovateľskej starostlivosti v ústavných zdravotníckych zariadeniach.

"Chceme teda zadefinovať následnú starostlivosť v nemocniciach, hospicoch, liečebniach, teda miesta, kde sa poskytuje následná zdravotná starostlivosť pacientovi, ktorý vyžaduje doliečenie, poskytnutie najmä liečebno-rehabilitačnej a inej starostlivosti," dodala Z. Eliášová.

MZ rozširuje aj minimálnu sieť agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti a mobilných hospicov, chce tiež posilniť návštevnú lekársku službu. Spolu s ministerstvom práce sa dohodli aj na ošetrovnom o pacienta odkázaného na domácu starostlivosť. Príspevok bude v rozsahu 55 percent z platu a na dobu najviac tri mesiace.

"Takisto rozširujeme pôsobnosť Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou o kontrolu poskytovania ošetrovateľskej starostlivosti v zariadeniach sociálnej pomoci, ktoré nemajú uzatvorenú zmluvu so zdravotnou poisťovňou," uzavrela hovorkyňa MZ.





Viac k témam: Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR, Ministerstvo zdravotníctva SR, pacient, sociálne služby, SocioFórum, zdravotná starostlivosť, zdravotníctvo
Zdroj: Webnoviny.sk - Ministerstvá by mali pripraviť nový zákon o dlhodobej starostlivosti, apeluje platforma SocioFórum © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia