Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Americká ekonomika sa spomaľuje, tvrdí Fed a rozhodol sa nezvyšovať úroky












WASHINGTON 21. marca (WebNoviny.sk) - Americký Federálny rezervný systém (Fed) po svojom stredajšom zasadaní vyslal tvrdú správu o tom, že ekonomika sa spomaľuje a v dohľadnom čase nebude úroky zvyšovať.

Neočakávajú rast úrokov



Centrálna banka USA rozhodla, že jej hlavná úroková sadzba zostáva v pásme 2,25 až 2,5 % a oznámila, že od septembra zastaví redukciu objemu dlhopisov vo svojom vlastníctve.

Spolu s tým, že Fed zhoršil prognózu rastu ekonomiky USA a očakáva, že v tomto roku posilní iba o 2,1 %, hoci pôvodne predpokladal jej rast o 2,3 %, vyhlásenie po stredajšom zasadaní naznačuje, že sa zvýšilo znepokojenie centrálnej banky USA zo stavu hospodárstva.

Ešte v decembri minulého roka Fed prognózoval, že v roku 2019 úroky zvýši dvakrát, teraz očakáva, že v tomto roku úroky nezvýši, v roku 2020 počíta s jedným zvýšením a v roku 2021 opäť neočakáva rast úrokov.

Predpoveď rastu ekonomiky



Americké akciové indexy po správe zo zasadania Fed-u najprv posilnili, ale čoskoro sa ich zisky vytratili. Podľa analytikov investorov pravdepodobne znepokojilo to, že centrálna banka zhoršila predpoveď rastu ekonomiky.

"Domnievame sa, že prognózy Fed-u sú stále príliš optimistické," povedal Michael Pearce, ekonóm spoločnosti Capital Economics. Dodal, že podľa neho slabý ekonomický rast povedie k tomu, že Fed začne úrokové sadzby znižovať začiatkom budúceho roka.

Niektorí pozorovatelia politiky Fed-u však vyjadrili názor, že najbližšou zmenou úrokov bude ich zníženie v neskoršej časti tohto roka, ak sa ekonomika spomalí tak veľmi, ako sa časť ekonómov obáva.





Viac k témam: FED americký Federálny rezervný systém
Zdroj: Webnoviny.sk - Americká ekonomika sa spomaľuje, tvrdí Fed a rozhodol sa nezvyšovať úroky © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia