Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Minister Gál bude s komorou exekútorov ďalej rokovať o zastavení starých exekúcií












BRATISLAVA 15. mája (WebNoviny.sk) - Šéf rezortu spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) si po výmene názorov predsa len sadne s komorou exekútorov za rokovací stôl.

Výmena názorov



Pre agentúru SITA to potvrdila hovorkyňa ministerstva Zuzana Drobová s tým, že Gál sa stretne so zástupcami Slovenskej komory exekútorov v stredu popoludní.

Výmena názorov medzi komorou a ministerstvom nastala potom, ako vláda SR odobrila Gálov návrh o zastavení starších exekučných spisov. Exekútorom sa nepozdávalo, že zákon bol predložený aj bez odstránenia rozporov a naznačovali jeho možnú protiústavnosť. Rezort argumentoval tým, že opatrenie má pomôcť ľudom, ktorí sa nevedia dostať z dlhovej pasce.

Na Slovensku je v súčasnosti viac ako tri milióny exekúcií, pričom Gálovo opatrenie sa dotkne približne tretiny. Prioritne chce rezort zastaviť staršie spisy ako päť rokov s tým, že veritelia budú môcť svoje dlhy vymáhať naďalej, ale prostredníctvom nových podaní a nového systému, keď všetky exekúcie rieši Okresný súd v Banskej Bystrici.

Náklady prevýšili 40 miliónov eur



Agentúra SITA oslovila aj spomínaný súd s otázkou, či je na možný nápor nových podaní personálne a technicky pripravený. Podľa hovorkyne banskobystrického Krajského súdu Niny Spurnej sa v súčasnosti definitívne číslo nových vecí nedá predvídať.

"Pretože je veľmi obtiažne, až prakticky nemožné, predvídať možný dopad zastavenia starých exekúcií, príprava prebieha v nevyhnutnom rozsahu, nateraz v časti pripomienkovania legislatívneho materiálu vlády SR," uviedla pre agentúru SITA Spurná.

Teoreticky môžu do Banskej Bystrice prísť všetky exekučné spisy, ktoré budú zastavené. Podľa dostupných údajov môže ísť o číslo presahujúce jeden milión. Odhadované náklady na zastavenie exekúcií prevyšujú čiastku 40 miliónov eur.

Momentálne nie je jasné, či Ministerstvo spravodlivosti SR s komorou exekútorov dospeje k spoločnej dohode.





Viac k témam: minister spravodlivosti SR, slovenská komora exekútorov
Zdroj: Webnoviny.sk - Minister Gál bude s komorou exekútorov ďalej rokovať o zastavení starých exekúcií © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia