Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Svet

Video: Zelenskyj sa stal novým prezidentom Ukrajiny, po zložení sľubu ihneď rozpustil parlament












KYJEV 20. mája (WebNoviny.sk) - Herec Volodymyr Zelenskyj zložil v pondelok prezidentský sľub a stal sa tak novým ukrajinským prezidentom. Ceremónia sa konala ráno v ukrajinskom parlamente v Kyjeve.

Do parlamentu prišiel netradične



Do parlamentu nový prezident neprišiel tradične v automobilovej kolóne, ale pešo cez park plný ľudí. Obkolesený štyrmi ochrankármi sa zdravil s okolostojacimi a dokonca sa zastavil, aby si s jedným z nich spravil selfie.

Zelenskyj po zložení sľubu ihneď rozpustil parlament. Išlo pritom o jeden z jeho predvolebných sľubov. Zelenskyj poslancov obviňoval, že nekonajú v záujme ľudu a ide im len o vlastné obohatenie.

Chce dosiahnuť mier na východe krajiny



Počas inauguračnej reči uviedol, že jeho hlavným cieľom bude dosiahnuť mier na východe Ukrajiny, kde vládne sily bojujú proti proruským separatistom.

Štyridsaťjedenročný Zelenskyj je komik bez predošlých politických skúseností. Prezidenta Ukrajiny si zatiaľ zahral len v obľúbenom televíznom seriáli. V druhom kole volieb, ktoré sa konali v apríli, jednoznačne porazil doterajšiu hlavu štátu Petra Porošenka.







Viac k témam: Nový parlament, nový prezident
Zdroj: Webnoviny.sk - Video: Zelenskyj sa stal novým prezidentom Ukrajiny, po zložení sľubu ihneď rozpustil parlament © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia