Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Odstávku štvrtého bloku v Jaslovských Bohuniciach ukončili, vymenili aj časť jadrového paliva












BRATISLAVA 17. júna (WebNoviny.sk) - Štvrtý jadrový blok Atómovej elektrárne Bohunice V2 je už v prevádzke. Slovenské elektrárne v nedeľu ukončili plánovanú generálnu odstávku bohunického bloku.

"Tridsiata štvrtá generálna odstávka bola náročná z dôvodu čiastočnej výmeny paliva, ale najmä z pohľadu množstva kontrol a údržby dôležitých zariadení, a to s cieľom zvýšenia bezpečnosti a spoľahlivosti prevádzky,“ informovali elektrárne.

Vykonali aj tlakové skúšky reaktora



Pred opätovným uvedením bloku do prevádzky v jadrovej časti vykonali elektrárne aj predpísané tlakové skúšky reaktora a parogenerátorov.

"Medzi nosné práce patrila generálna oprava nízkotlakého dielu turbogenerátora, kontrola rúrok dvoch zo šiestich parogenerátorov, a aj rozšírená generálna oprava jedného z troch dieselgenerátorov bloku,“ doplnil slovenský výrobca elektriny.

Vymenili časť jadrového paliva



Harmonogram odstávky, na ktorej pracovalo asi tisíc ľudí, taktiež zahŕňal výmenu časti jadrového paliva (asi pätina z 349 palivových kaziet v reaktore), kontroly dôležitých havarijných systémov a úpravy a vylepšenia systémov s cieľom ďalšieho zvýšenia bezpečnosti a spoľahlivosti prevádzky jadrového bloku.

"Počas tohto polroka je naplánovaná aj odstávka tretieho bloku jadrovej elektrárne V2 v Bohuniciach a na jeseň generálna odstávka druhého bloku v Mochovciach,“ konštatovali Slovenské elektrárne.

Bloky zmodernizovali



Atómové elektrárne Bohunice V2 sa nachádzajú na západnom Slovensku, neďaleko mesta Trnava. Elektrická energia sa tu vyrába v dvoch blokoch s tlakovodnými reaktormi typu VVER, ktoré boli k energetickej sieti postupne pripojené v rokoch 1984 a 1985.

Od roku 2000 na blokoch V2 prebiehal program modernizácie v celkovej hodnote 500 miliónov eur. V roku 2010 bol ukončený zvýšením výkonu na 505 megawattov na každom bloku.





Viac k témam: atómová elektráreň, Jaslovské Bohunice, údržba
Zdroj: Webnoviny.sk - Odstávku štvrtého bloku v Jaslovských Bohuniciach ukončili, vymenili aj časť jadrového paliva © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia