Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

Harabin si s hrdosťou prevezme anticenu Homofób roka, na odovzdávanie vezme aj svoju rodinu












10.7.2019 (Webnoviny.sk) -


  • aktualizované 10. júla, 12:48




Sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin si anti-cenu Homofób roka prevezme. Oznámil to v utorok na sociálnej sieti Facebook. "Ak homofóbom roka má byť človek, ktorý len hovorí vždy pravdu, drží sa zákona, pokúša sa o spravodlivosť, chráni tradičnú rodinu a našu národnú identitu, tak budiš. V takom prípade vyhlasujem, že cenu prevezmem rád a s hrdosťou ako vyznamenanie aj za účasti celej mojej rodiny, pretože chcem ukázať manželke, rodinným príslušníkom, deťom a vnukom, že som príkladne chránil našu podstatu, kultúru, zvyky a tradície," napísal Harabin.

Výhru v siedmom ročníku ankety o anti-cenu Homofób roka Harabinovi priniesol výrok: "Nie je možné, aby na základných školách naše deti učili dvaja homosexuáli, čo je v rozpore s ústavou."

Navrhol aj miesto odovzdania anticeny



Podľa Harabina je výrok vytrhnutý z kontextu. "Mojím cieľom bolo upriamiť pozornosť na fakt, že počas experimentálneho školského predmetu - Životológia - napríklad na Základnej škole v Pezinku, prednášali žiakom o svojom živote dvaja partneri, homosexuáli, o čom obsiahlejšie píšem aj vo svojej knihe Srdcom a svedomím, čo tvrdím, a bez najmenších pochybnosti sa nemýlim, je v rozpore s Ústavou SR. Tak za tento pravdivý výrok ma ocenili ako homofóba roka," napísal.

Odovzdanie ceny aktivistami Harabin navrhuje uskutočniť v liečebnom dome Rubín v Dudinciach, kde je na pooperačnej rehabilitácii, v prítomnosti kúpeľných hostí, ktorí podľa neho určite privítajú možnosť oceniť aktivistov búrlivým potleskom. "Zrejme sorosaktivistom nebude prekážať, keď natočím o ich akcii a preberaní ceny video," napísal na Facebooku.

Harabin na sociálnej sieti takisto uviedol, že aj medzi jeho priateľmi sa nachádzajú ľudia s homosexuálnou orientáciou. "Naše vzťahy môžem skutočne nazvať priateľskými. Nemám s nimi žiadny problém a oni nemajú žiadny problém so mnou. Chápu totiž, že je obrovský rozdiel medzi rešpektovaním inakosti a vnucovaním LGBT agendy," vysvetlil.

Cenu si môže prevziat na Dúhovom pride



Programová riaditeľka Inštitútu ľudských práv (IĽP) Alena Krempaská reagovala, že aktivitám ako Homofób roka sa venujú dobrovoľnícky a do Dudiniec ísť nemôžu.

"Ak si ju chce prevziať na verejnom mieste, navrhujeme na Dúhovom PRIDE. Predpokladáme, že sa nebojí svoje tvrdenia, ktoré v utorok ešte zdôraznil, vyargumentovať pred účastníkmi a účastníčkami," podotkla. Agentúru SITA o tom informoval Peter Weisenbacher z IĽP.

Získal najviac hlasov



Víťazom siedmeho ročníka ankety o anti-cenu Homofób roka sa Harabin stal s veľkým predstihom. Medzi nominovanými bol aj ďalší prezidentský kandidát Róbert Mistrík, ktorý skončil druhý s veľkým odstupom.

Ostatní traja nominovaní sú z radov cirkvi, a to kňaz Marián Kuffa, katolícky biskup Milan Chautur a trnavský arcibiskup Ján Orosch. Anketu zorganizovali pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv a Dúhové Slovensko. Na hlasovaní sa na webovej stránke ludskeprava.sk/homofob zúčastnilo rekordných vyše 40-tisíc ľudí.





Viac k témam: Homofób roka, homosexuáli, LGBTI
Zdroj: Webnoviny.sk - Harabin si s hrdosťou prevezme anticenu Homofób roka, na odovzdávanie vezme aj svoju rodinu © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia