Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

Aktualizované: Obvinený podnikateľ Marian K. vypovedal v NAKA, účasť na vražde novinára Kuciaka poprel












13.8.2019 (Webnoviny.sk) -


  • aktualizované 13. augusta 18:18




Obvinený podnikateľ Marian K. v utorok krátko vypovedal k trestnému činu vraždy novinára Jána Kuciaka na pobočke Národnej kriminálnej agentúry v Nitre.

Odopierajú mu spánok



"Poprel účasť na skutku, prejavil jednoznačne svoju nevinu s tým, že nemohol ďalej vypovedať vzhľadom na trvalé zásahy do práva na obhajobu," povedal po skončení výsluchu pre médiá advokát obvineného Marek Para.

Mariana K. totiž podľa jeho právnika napríklad vo väzbe budia každých 30 minút, čo je odopieranie spánku. Nariadenie na takýto postup podľa neho pochádza z prostredia vysokých funkcionárov Zboru väzenskej a justičnej stráže v ústave Leopoldov.

Takisto je podľa Paru napríklad monitorovaná komunikácia obvineného s obhajobou. "To sú veci, ktoré sme dali vyšetrovateľovi, aby ich prešetril," povedal Para.

Politicky nafúknutá bublina



V prípade medializovanej SMS komunikácie ide podľa advokáta o "mediálne a trošku politicky nafúknutú bublinu".

"Tie QR kódy sú absolútne nepriraditeľné," uviedol Para s tým, že bez spresňujúcich informácií sa k záležitosti vyjadriť nevie.

Novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára minulého roka v ich rodinnom dome v obci Veľká Mača. Zo skutku je obvinená pätica osôb, konkrétne Tomáš Sz., Maroslav M., Alena Zs., Zoltán A. a Marian K.

Údajné budenie odmieta



Zbor väzenskej a justičnej stráže odmieta tvrdenia, že by obvineného podnikateľa Mariana K. vo väzbe v Leopoldove budili každých 30 minút alebo monitorovali jeho porady s obhajcami.

Zbor väzenskej a justičnej stráže nie je oprávnený realizovať a ani nevykonáva monitorovanie procesných úkonov orgánov činných v trestnom konaní a obhajcov s väznenou osobou, vrátane jeho telefonovania," uvádza sa v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla riaditeľka odboru podpory centrálneho riadenia a komunikácie Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Katarína Nováková.

V súvislosti s údajným budením obvineného justičná stráž zdôrazňuje, že je kontrolovaný prostredníctvom nahliadnutia cez priezor, teda nie budený. „Menovaný obvinený má tak, ako všetci ostatní obvinení zabezpečovaný v súlade so zákonom o výkone väzby nepretržitý osemhodinový spánok," konštatuje ZVJS.

Vysoký počet obvinených v Leopoldove



Pokiaľ ide o sťažnosti obhajoby, že im na porady s Marianom K. prideľujú stále tú istú miestnosť „číslo 4", podľa ZVJS je v ústave v Leopoldove síce 10 miestností na tento účel, ale aj vysoký počet obvinených.

Pretože v ústave Leopoldov je vysoký počet obvinených osôb, ktorým je rovnako potrebné zabezpečiť priestory na procesné úkony, ako aj vzhľadom na to, že menovaného obvineného navštevujú obhajcovia a orgány činné v trestnom konaní na dennej báze a je potrebné dodržať procesné lehoty a zabezpečiť plynulý priebeh vykonávania procesných úkonov, ako i ústavou garantované právo na obhajobu, bola z organizačných dôvodov koncom marca určená miestnosť na vykonávanie všetkých procesných úkonov s menovaným obvineným," uvádza justičná stráž.

ZVJS zároveň pripúšťa, že opatrenia spojené s väzbou Mariana K. nie sú bežnou praxou pri každom obvinenom, avšak sú bežnou praxou preventívno-bezpečnostného charakteru najmä pri zabezpečovaní výkonu väzby obvinených zo spáchania závažnejších trestných činov, ktoré majú povahu organizovanej trestnej činnosti. „A to z dôvodu, aby sa zabránilo mareniu účelu výkonu väzby, ako aj z dôvodu zníženia rizika ohrozenia bezpečnosti obvinenej osoby," dodala ZVJS.





Viac k témam: vražda novinára, Zbor väzenskej a justičnej stráže
Zdroj: Webnoviny.sk - Aktualizované: Obvinený podnikateľ Marian K. vypovedal v NAKA, účasť na vražde novinára Kuciaka poprel © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia