Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Zamestnanci na úradoch práce majú nízke mzdy, ale situácia sa podľa ministerstva zlepšuje












7.10.2019 (Webnoviny.sk) - Ministerstvo práce a sociálnych vecí sa stotožňuje s názorom Najvyššieho kontrolného úradu SR, že zamestnanci na úradoch práce majú nízke mzdy.

"Aj preto bol minister Ján Richter jedným z iniciátorov razantného zvýšenia tzv. tabuľkových miezd pre verejných aj štátnych zamestnancov, ktoré osobne za vládu predkladal v Národnej rade SR v rámci noviel zákonov o štátnej službe a službe vo verejnom záujme," uviedol pre agentúru SITA hovorca ministerstva práce a sociálnych vecí Michal Stuška.

Situácia so mzdami zamestnancov úradov práce, vrátane terénnych pracovníkov vzhľadom na náročnosť tejto práce a kvalifikačné predpoklady podľa neho stále nie je uspokojivá.

Výrazné zvýšenie platov



Mzdovú situáciu na úradoch práce však podľa hovorcu rezortu pomohla zlepšiť v roku 2018 aj prvá dohoda na zvýšení platov podľa kolektívnych zmlúv až na dva roky, ktorá priniesla najvýraznejšiu valorizáciu platových taríf v histórii kolektívnych vyjednávaní vôbec.

"Znamenala, že zamestnancom pri výkone práce vo verejnom záujme aj v štátnej službe sa od 1. januára 2019 ich platy navýšili o 10 % a pre rok 2020 sa zvýšia rovnako o ďalších 10 %," povedal.

Spolu s rezervami, ušetrenými v prevádzkových nákladoch rezortu práce, ktoré smerovali k odmenám pre zamestnancov úradov, sa podľa Stušku predsa len reálne podarilo dosiahnuť citeľný rast odmeňovania týchto zamestnancov rezortu.

"Vďaka tomu môžeme konštatovať, že priemerná mesačná mzda na úradoch práce vzrástla od nástupu ministra Jána Richtera v roku 2012 do roku 2018 o 235 eur a za prvý polrok 2019 je vyššia už o 263 eur. Pre zachovanie a zvyšovanie odbornosti, kvality a personálnej stability v tomto dôležitom rezorte je však určite nevyhnutné tento pozitívny trend rastu platov naďalej zachovať," dodal hovorca ministerstva práce a sociálnych vecí.

Rizikový faktor



Zamestnanci Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR (ÚPSVR) sú podľa Najvyššieho kontrolného úradu SR nedostatočne mzdovo ohodnotení. Vyplýva to z kontroly, ktorú úrad vykonal na ÚPSVR. "Je to rizikovým faktorom pri realizácii rozsiahlej a vysoko odbornej sociálnej agendy dotýkajúcej sa takmer každého občana Slovenska," upozornil minulý týždeň NKÚ v tlačovej správe.

Z viac ako 9 tisíc zamestnancov pôsobí až 70 percent pracovníkov na 46 úradoch v regiónoch Slovenska. "Napriek tomu, že väčšina z nich má vysokoškolské vzdelanie, ich priemerná mesačná mzda je len približne 800 eur. Priemerný plat zamestnancov úradov práce a sociálnych vecí tak nedosahuje úroveň zamestnanca hospodárstva, ako ju uvádza Štatistický úrad SR," skonštatoval NKÚ.

Kontrolóri preto upozorňujú na rozpor medzi nárokmi na vysokokvalifikovanú pracovnú silu pre realizáciu jednej z kľúčových agend verejných politík štátu a značne nízkym mzdovým ohodnotením zamestnancov úradov práce.

"Národná autorita pre oblasť kontroly to vyhodnocuje ako nezanedbateľný rizikový faktor, ktorý ohrozuje odbornosť, kvalitu, ale i personálnu stabilitu jednej z významných štátnych inštitúcií," zdôraznil NKÚ.





Viac k témam: mzdy, Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ), úrad práce
Zdroj: Webnoviny.sk - Zamestnanci na úradoch práce majú nízke mzdy, ale situácia sa podľa ministerstva zlepšuje © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia