Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Svet

Prieskumy pred americkou voľbou prezidenta hovoria o vyrovnaných šanciach Trumpa a demokratov












27.1.2020 (Webnoviny.sk) - Necelých deväť mesiacov pred americkými prezidentskými voľbami sa nedá spoľahlivo povedať, či má vyššie šance na zvolenie súčasný prezident Donald Trump alebo jeho demokratický protikandidát.

Ako zistili v januárovom prieskume denník The Washington Post a televízia ABC News, rozdiely v percentuálnej podpore voličov medzi Trumpom a možnými demokratickými kandidátmi sú tak malé, že sa všetky zmestia do štvorpercentnej odchýlky spoľahlivosti.

Najväčšie šance poraziť Trumpa a zabrániť tak jeho znovuzvoleniu má podľa tohto prieskumu bývalý viceprezident Joe Biden, ktorý by v súboji s aktuálnym prezidentom získal 50, zatiaľ čo Trump 46 percent hlasov registrovaných voličov.

Starosta aj senátor



Na druhom mieste medzi demokratmi je podľa The Washington Post a ABC News bývalý starosta New Yorku Mike Bloomberg. Ten by Trumpa porazil so ziskom 49 oproti 46 percentám.

Nasleduje senátor Bernie Sanders, ktorý by v súboji so súčasným prezidentom získal 49 a Trumpovi by pripadlo 47 percent hlasov, a senátorka Amy Klobuchar, ktorá by získala 48 oproti Trumpovým 47 percentám.

Demokratickí kandidáti



Remízou 48 ku 48 percentám by sa podľa tohto prieskumu skončil súboj medzi Trumpom a senátorkou Elizabeth Warren, a prehrou demokratov by sa skončil duel medzi Trumpom a Peteom Buttigiegom. Trump by v takomto prípade získal 48, Buttigieg 45 percent.

Hoci podľa tohto i iných prieskumov majú o niečo vyššiu šancu na zvolenie demokratickí kandidáti než Trump, väčšina Američanov si aj tak myslí, že v tohtoročných voľbách opäť zvíťazí súčasný prezident.

Víťazstvo Trumpa tipuje 49 percent Američanov, to, že vyhrá demokratický kandidát, si myslí len 43 opýtaných.





Viac k témam: prezidentské voľby v USA
Zdroj: Webnoviny.sk - Prieskumy pred americkou voľbou prezidenta hovoria o vyrovnaných šanciach Trumpa a demokratov © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia