Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Miera nezamestnanosti na Slovensku stúpla, najvyššia je v okrese Kežmarok












20.2.2020 (Webnoviny.sk) -


  • aktualizované 20. februára, 11:38




Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v januári tohto roka stúpla o 0,06 percentuálneho bodu na 4,98 %. Medziročne bola miera nezamestnanosti v minulom mesiaci nižšia o 0,28 percentuálneho bodu. V tlačovej správe o tom informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Úrady práce evidovali na konci prvého mesiaca tohto roka 137 087 disponibilných uchádzačov o zamestnanie.

Nárast o tisícky osôb



V porovnaní s decembrom minulého roka ide o nárast o 1 570 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, v januári klesol o 7 143 osôb.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 6,13 %. Oproti koncu vlaňajška stúpla o 0,12 percentuálneho bodu. Medziročne to bolo menej o 0,29 percentuálneho bodu.

Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci januára tohto roka 168 757 osôb. Medzimesačne išlo o nárast o 3 302 osôb, v porovnaní s januárom minulého roka je to menej o 7 419 ľudí.

Nadpriemer v troch krajoch



Najvyššiu mieru evidovanej nezamestnanosti zaznamenal v januári tohto roka Prešovský kraj (8,29 %). Mieru evidovanej nezamestnanosti nad slovenský priemer vykázal ešte Banskobystrický kraj s 6,67 % a Košický kraj s 7,67 %.

Spomedzi okresov mal najvyššiu mieru nezamestnanosti v minulom mesiaci okres Kežmarok (15,43 %). Najnižšiu mieru evidovanej nezamestnanosti (1,92 %) dosiahol okres Nitra.

Ku koncu januára tohto roka evidovali úrady práce 90 894 voľných pracovných miest. Najviac voľných pracovných miest bolo v Bratislavskom kraji, a to 26 968 miest, najmenej voľných pracovných miest bolo v Košickom kraji , kde ich počet dosiahol 5 108.





Viac k témam: miera nezamestnanosti, minister práce sociálnych vecí a rodiny SR, nezamestnanosť v SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Miera nezamestnanosti na Slovensku stúpla, najvyššia je v okrese Kežmarok © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia