Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

S rodinou na bicykloch za krásami Vysočiny












22.9.2020 (Webnoviny.sk) - Premýšľate, ako cez víkendy zabaviť deti? Čo takto spoznať krásy Vysočiny a rovno z cyklistického sedla? Predstavujeme tri cyklotrasy, ktoré s prehľadom zvládnu aj tí najmladší členovia rodiny a ktoré návštevníkov zavedú k mnohým historickým pamiatkam.

Vysočina – kombinácia malebnej krajiny a historických pamiatok



Kraj Vysočina na pomedzí Čiech a Moravy je obľúbeným cieľom turistov, ktorých láka množstvo historických pamiatok. A nie je sa čomu čudovať – hneď tri z nich patria medzi svetové kultúrne pamiatky UNESCO. Zachované hrady a zámky rozosiate po mierne zvlnenej krajine plnej lesov, polí, lúk a rybníkov priamo nabáda k rodinným cyklotúram.

Na bicykli až k zrúcanine hradu Rokštejn



Jihlava je nielen kultúrnym centrom Vysočiny, ale tiež východiskovým bodom pre cyklotrasu vedúcu až k zrúcanine hradu Rokštejn. Čaká vás cesta prevažne rovinatým terénom, ktorý vás povedie ako po lesoch, tak po asfaltových cestách. Míňať budete okrem iného Přímělkovský rybník a po miernom stúpaní sa vám naskytne výhľad do údolia Brtnice so zrúcaninou hradu Rokštejn. Ak sa rozhodnete absolvovať na bicykli aj spiatočnú cestu, na konci dňa budete mať v nohách krásnych 38 km. Nič vám ale nebráni využiť k návratu vlak a trasu si tak o dobrú polovicu skrátiť.

Výlet za sochami Michala Olšiaka



Cyklistický okruh neďaleko Žďáru nad Sázavou vás povedie cez celkom 22 km dlhé značené aj neznačená cyklotrasy. Po kolami vám budú ubiehať lesné, poľné aj asfaltové cesty a míňať budete nielen malebnú krajinu, ale predovšetkým monumentálne sochy tvorené z betónu a pieskovca, ktoré vznikli pod rukami umelca Michala Olšiaka. Deti budú nadšené zo sochy nesúcej názov Mamlas a znázorňujúcej lesného tvora, ktorý obýva krásnu vyhliadku na okresné mesto Žďár nad Sázavou. Na samom konci okruhu sa s vami rozlúči takmer štvormetrová socha Rozcestník, ktorá predstavuje rozprávkovú bytosť nachádzajúcu sa na hrádzi rybníka Veľké Dářko.

Výlet na divoký západ



Cyklotrasa začínajúca pri železničnej stanici v Novém Městě na Moravě je ako stvorená pre rodinné prechádzky. Približne 16 km dlhá trasa vedie prevažne z kopca, a navyše vám ponúkne niekoľko zastávok pri historických pamiatkach. Prvou z nich je miestny zámok nachádzajúci sa na Vratislavovom námestí, ktorý patrí k chráneným kultúrnym pamiatkam. Po prehliadke novorenesančného zámku zo 16. storočia vás trasa zavedie k Šiklovmu mlynu. Za návštevu tu stojí rozhľadňa, ale predovšetkým unikátne westernové mestečko, kde zažijete tú pravú atmosféru divokého západu. Deti si vyskúšajú jazdu na koni alebo ryžovanie zlata, a nakoniec sa môžu osviežiť na miestnom kúpalisku.

Prípravu na výlet nepodceňte



Celodenné rodinné výlety bývajú organizačne náročné a zavďačiť sa všetkým členom rodiny je niekedy ťažké. Aby výlet prebehol presne podľa vašich predstáv, nepodceňte prípravu. Vybavte sa dostatkom jedla a pitia alebo si zistite, či sa na vami zvolenej trase nachádza nejaká možnosť občerstvenia. Vezmite si so sebou pohodlné športové oblečenie a do batohu si pre istotu pribaľte pláštenky alebo nepremokavé bundy, aby vás neprekvapila prehánka.

Nezabudnite si tiež skontrolovať stav vášho bicykla, možno pri tom zistíte, že budete potrebovať nový. Ak jazdíte len rekreačne a po spevnených cestách, vyberte si ľahký cestný bicykel s rámom z karbónu alebo hliníku. Dbajte na to, aby malo úzke plášte bez vzorku a zahnuté riadidlá pre pohodlný úchop. Ak si s výberom neviete rady, inšpirujte sa na Heureka.sk. Nájdete tu ponuky mnohých e-shopov prehľadne na jednom mieste, a môžete ich tak medzi sebou jednoducho porovnávať. S rozhodovaním vám pomôže aj hodnotenie a recenzie overených používateľov.

Informačný servis









© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia