Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Svet

Švajčiari budú v referende hlasovať o návrhu o občanoch Európskej únie a slobode pohybu












26.9.2020 (Webnoviny.sk) - Švajčiari budú vo víkendovom referende hlasovať o opätovnom návrhu na obmedzenie počtu štátnych príslušníkov Európskej únie, ktorí majú povolené žiť a pracovať vo Švajčiarsku.

Toto opatrenia presadzuje tamojšia populistická Švajčiarska ľudová strana. Tá požaduje, aby Švajčiari mali prednostný prístup k pracovným miestam a výhodám sociálneho systému.

Iniciatíva na obmedzenie



V referende končiacom sa v nedeľu musia voliči odpovedať aj na otázku, či podporujú tzv. iniciatívu na obmedzenie, ktorá požaduje, aby švajčiarske orgány a EÚ počas najbližších 12 mesiacov rokovali o ukončení dohody o slobode pohybu.

Ak by dovtedy nenastala žiadna dohoda, mohli by Švajčiari jednostranne odstúpiť a zakázať akékoľvek budúce dohody o slobode pohybu.

Obmedzenie života a práce



V podobnom referende v roku 2014 Švajčiari tesne hlasovali za obmedzenie prístupu občanov EÚ k životu a práci vo Švajčiarsku. Parlament to však neodsúhlasil a vôľu ľudu neaplikoval, predovšetkým pre obavy z následkov tohto kroku na švajčiarsku spoločnosť a podnikanie v krajine.

Švajčiarsko organizuje referendá niekoľkokrát ročne, vďaka čomu môžu voliči priamo zasahovať do politiky.





Viac k témam: parlament, povolenie, práca, referendum
Zdroj: Webnoviny.sk - Švajčiari budú v referende hlasovať o návrhu o občanoch Európskej únie a slobode pohybu © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia