Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Šport

Kto bude víťazom ankety Športovec roka 2020? V elitnej päťke sú aj Vlhová, Sagan a Černák












2.12.2020 (Webnoviny.sk) - Elitná slovenská zjazdárka Petra Vlhová je hlavnou favoritkou tradičnej koncoročnej ankety Športovec roka. Nechýba medzi päticou finalistov pre rok 2020, spoločnosť jej robia hokejový obranca Erik Černák, cyklista Peter Sagan, chodec Matej Tóth a šprintér Ján Volko. Vyhlásenie výsledkov ankety sa uskutoční 16. decembra 2020. Informácie pochádzajú z tlačovej správy organizátorov.

Športový kalendár sa otriasal v základoch



Z pätice najúspešnejších, ktorí sú odteraz pre verejnosť známi, už traja držali v rukách víťazné žezlo v tejto ankete. Petra Vlhová je obhajkyňa vlaňajšieho prvenstva, Peter Sagan je trojnásobný víťaz ankety (2013, 2015, 2017) a Matej Tóth triumfoval v roku 2016. Vlhová sa medzi ocenenými ocitla celkovo piaty raz, Peter Sagan desiatykrát za sebou a Matej Tóth sa medzi elitu dostal šiestykrát. Šprintér Ján Volko bol v ankete dvakrát štvrtý (2017, 2019). Hokejista Erik Černák je medzi laureátmi ankety premiérovo.

Napriek veľkým obmedzeniam sa športový život v roku 2020 úplne nezastavil a aj tento rok dosiahli slovenskí športovci viaceré pozoruhodné výsledky.

"Slovenský olympijský a športový výbor sa rozhodol aj tento rok zastrešiť vyhlasovanie výsledkov významnej a tradičnej ankety, ktorá púta pozornosť celej spoločnosti. V končiacom sa roku 2020 sa športový kalendár neustále otriasal v základoch. Napokon sa však podarilo usporiadať pomerne veľa športových akcií, na ktorých sa presadili aj slovenskí športovci. V neľahkých časoch prinášali fanúšikom radosť a nádej, že život sa vráti do normálnych koľají,“ povedal prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel.

V top 10 aj Dúbravka a Sekera



Rok 2020 výrazne ovplyvnilo šírenie choroby COVID-19, napriek tomu pokračuje každoročná tradícia vyhlasovania najúspešnejších športovcov. V bývalom Československu malo premiéru už v roku 1959. Od roku 1993 na tradíciu bývalej československej ankety nadväzujú českí aj slovenskí športoví novinári už samostatne.

V tomto roku hlasovalo v ankete 94 členov Klubu športových redaktorov Slovenského syndikátu novinárov (KŠR SSN), ktorí dali svoje hlasy 26 jednotlivcom a šiestim kolektívom. Vzhľadom na redukovanie počtu laureátov sa na hlasovacích lístkoch objavili historicky najnižšie počty jednotlivcov aj kolektívov.

Meno najúspešnejšieho športovca sa objavilo na 93 hlasovacích lístkoch. Po uzávierke a vyhodnotení ankety je známe, že na troch miestach za najlepšou päťkou skončili futbalista Martin Dúbravka, hokejista Andrej Sekera a biatlonistka Ivona Fialková.

Galavečer zmenil koronavírus



KŠR SSN sa rozhodol zorganizovať anketu o najúspešnejších slovenských športovcov aj v roku 2020. V porovnaní s minulosťou však prišlo v okyptenom roku k zmene. Namiesto desiatich sa ocení len päť najúspešnejších jednotlivcov a namiesto troch kolektívov len víťazný.

"Bolo nám, prirodzene, ľúto, že mnohí naši športoví reprezentanti nemohli v tomto roku ukázať svoj kumšt na významných podujatiach a zabojovať svojimi výsledkami aj v ankete Športovec roka. Ďalších úspešných reprezentantov sme však o túto populárnu možnosť nechceli obrať. Preto sa hlasovalo opäť, hoci o menší počet vyzdvihnutých miest než v minulosti,“ povedal na margo ankety predseda KŠR SSN Tomáš Grosmann.

Pandémia zasiahla aj do formátu slávnostného vyhlásenia výsledkov ankety. Súčasná situácia neumožňuje, aby sa slovenská športová rodina stretla na slávnostnom galavečere a v priamom prenose tlieskala najúspešnejším. SOŠV preto v spolupráci s RTVS pripravuje na 16. december (o 20.30 h na Jednotke) špeciálny program, v ktorom sa verejnosť dozvie poradie v ankete. Vystúpia v ňom všetci laureáti.

KŠR SSN od roku 2010 oceňuje aj slávne žijúce športové osobnosti z minulosti v kategórii Športová legenda, ktorá nebude chýbať ani teraz.

Prvý v nej zožal veľký potlesk boxer Ján Zachara, po ňom hokejista Jozef Golonka, futbalista Jozef Adamec, hádzanár Anton Frolo, atlétka Eva Šuranová, krasokorčuliar Karol Divín, športová gymnastka Marianna Némethová-Krajčírová, atlét Jozef Pribilinec, basketbalista Stanislav Kropilák a vlani atlét Jozef Plachý. Meno tohtoročnej legendy sa verejnosť dozvie počas televízneho vysielania 16. decembra 2020.





Viac k témam: Športovec roka
Zdroj: Webnoviny.sk - Kto bude víťazom ankety Športovec roka 2020? V elitnej päťke sú aj Vlhová, Sagan a Černák © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia