Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Umenie

Zomrel švédsky umelec Lars Vilks, preslávili ho karikatúry proroka Mohameda












4.10.2021 (Webnoviny.sk) - Švédsky umelec Lars Vilks, ktorý žil pod policajnou ochranou pre publikované karikatúry proroka Mohameda, zomrel v nedeľu pri dopravnej nehode. Informovali o tom viaceré švédske médiá.

Pri havárii sa údajne zrazilo nákladné auto s civilným policajným autom, v ktorom cestoval Vilks spoločne s policajnou ochrankou. Podľa švédskej tlačovej agentúry TT cestoval 75-ročný Vilks v aute s dvoma policajtmi. Ako napísal denník Dagens Nyheter, umelcovu smrť potvrdila i jeho partnerka. Príčina nehody je v štádiu vyšetrovania.

Lars Vilks nakreslil karikatúru, na ktorej má Mohamed podobu psa. Karikatúru zverejnil 19. augusta 2007 švédsky denník Nerikes Allehanda a okamžite vyvolala protesty vlád a náboženských predstaviteľov viacerých moslimských krajín. Skice potom zverejnili aj troje dánske noviny, vrátane Berlingske Tidende, ktoré patria k najmasovejším.

Umelcovi sa po zverejnení karikatúr vyhrážali smrťou. Iracká vetva al-Kájdy dokonca vypísala odmenu na hlavu, jej vodca Abú Umar al-Bagdádí vtedy sľúbil odmenu 100 tisíc dolárov tomu, kto ho zabije.





Viac k témam: Dopravná nehoda, Karikatúra, Úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk - Zomrel švédsky umelec Lars Vilks, preslávili ho karikatúry proroka Mohameda © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia