Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Kultúra

Interaktívna expozícia v Senici priblíži historickú Českú cestu












9.10.2022 (Webnoviny.sk) - Múzeum v Senici sprístupnilo novú expozíciu o starobylej obchodnej magistrále, ktorá je známa ako Česká cesta. Interaktívna expozícia priblíži príbehy Českej cesty od jej vzniku až takmer po súčasnosť spôsobom, ktorý by mohol zaujať predovšetkým mládež. O jej otvorení informovala senická radnica.

Samotné spracovanie expozície je moderné, komiksového typu so skutočnými zábermi trasy Českej cesty. Animovaným, ozvučeným, ale aj zábavným spracovaním expozície chceme pritiahnuť pozornosť predovšetkým mladších návštevníkov, u ktorých chceme prebudiť záujem o našu históriu,“ priblížil najnovší počin Múzea Senica primátor Martin Džačovský.

Nová expozícia



Vznik novej expozície o Českej ceste podľa projektovej manažérky mesta Senica Ľubice Kadlec Melišovej pripomínal vznik filmu, pretože sa na nej podieľal kreatívny tím scenáristov, animátorov, grafikov, ilustrátorov, kameramanov i režisér.

Odborným poradcom bol historik Vladimír Petrovič. Nová expozícia je spracovaná v troch jazykových mutáciách, okrem slovenčiny aj angličtine a maďarčine.

Na autorskom projekte jej prípravy sa finančne podieľal Trnavský samosprávny kraj a mesto Senica. Mestské múzeum v Senici otvorili pred dvoma rokmi v zrekonštruovanej budove bývalej Sokolovne.

Stredoveká obchodná cesta



Česká cesta je názov pre stredovekú obchodnú cestu, ktorá spájala Prahu a Budín (dnes Budapešť) a prechádzala územím dnešného juhozápadného Slovenska.

Bola súčasťou dlhšej európskej obchodnej cesty vedúcej z juhovýchodnej Európy až k brehom Atlantického oceánu.

Je plná zaujímavých i vzrušujúcich príbehov. Formovala naše i európske dejiny a ovplyvnila životné osudy mnohých jednotlivcov.





Viac k témam: Expozícia, Interaktívna výstava, Rekonštrukcia
Zdroj: Webnoviny.sk - Interaktívna expozícia v Senici priblíži historickú Českú cestu © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia